Kinezi u Beogradu grade novu luku na Dunavu

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2016. u 10:29
Foto: Thinkstock

Ovisno o potrebama građevinske industrije možda će se graditi i terminal za pretovar na Savi u Beogradu.

Nova luka u Beogradu trebala bi biti izgrađena nedaleko od Pupinovog mosta na lijevoj obali Dunava u naselju Borča, javlja portal eKapija. Uz tu lokaciju, kao dio ukupnog lučkog područja, planira se i da kod Krnjače, gradskog naselja u beogradskoj općini Palilula, bude izgrađen lučki terminal za pretovar šljunka, pijeska i sličnih tereta.  

Ovisno o potrebama građevinske industrije razmotrit će se potreba za još jednom lokacijom za izgradnju terminala za pretovar na Savi u Beogradu, rečeno je eKapiji u Ministarstvu građevinarstva. Partner države u izgradnji nove luke mogla bi biti kineska kompanija China Environmental Energy Holding, na temelju Memoranduma o suradnji potpisanog u travnju 2015. godine.

 

300hektara

zemljišta zauzimat će nova beogradska luka

Izrada studije izvedivosti
Billy Ngok, osnivač kompanije China Environmental Energy Holdings, potpisao je prošle godine sa Zoranom Mihajlović, ministricom građevinarstva, prometa i infrastrukture Memorandum o razumijevanju i suradnji. Memorandum predviđa zajednički rad na projektu izgradnje i korištenja luke kod Pupinovog mosta, na lijevoj obali Dunava, polazeći od zajedničke izrade studije izvedivosti za taj projekt.  U slučaju da studija izvedivosti bude pozitivna, dvije strane će razmotriti način daljnje suradnje na realizaciji projekta: projektiranje, izgradnju, opremanje i korištenje luke, uključujući i model financiranja.

Memorandum je potpisan u sklopu zajedničkih aktivnosti kompanija iz dvije zemlje na realizaciji najavljenog kineskog interesa za suradnju na tzv. ekonomskom pojasu kopnenog dijela novog Puta svile. Ministarstvo građevinarstva nedavno je donijelo Odluku o izradi strateške procjene utjecaja na okoliš Prostornog plana područja posebne namjene nove luke u Beogradu sa slobodnom zonom. U tom ministarstvu kažu da je za izgradnju nove luke u Beogradu potrebno usvojiti studiju izvedivosti za izgradnju nove luke u Beogradu, koja mora dati opći prikaz potrebnih radova i troškova izgradnje nove luke.  Nakon usvajanja te studije započet će izrada Prostornog plana područja posebne namjene za novu luku, a nakon toga slijedi usvajanje uredbe o utvrđivanju lučkog područja luke u Beogradu.

Pregovori s operaterima
Istovremeno, otvorit će se pregovori s potencijalnim lučkim operaterima koji su zainteresirani za dobivanje lučke koncesije, te će se izraditi potrebna tehnička dokumentacije za izgradnju, odnosno dobivanje lučke koncesije. Ukupni troškovi izgradnje nove luke bit će utvrđeni u Studiji izvedivosti koja se priprema. "U 2016. godini planirana je izrada Prostornog plana područja posebne namjene za novu luku u Beogradu, te početak rada na izradi tehničke dokumentacije. U slučaju uspješnih pregovora s potencijalnim investitorima i dodjeljivanja lučke koncesije, izgradnja bi mogla započeti u trećem tromjesečju 2017. godine ili početkom građevinske sezone u 2018. godini.  Riječ je o vrlo zahtjevnom projektu, jer je prema preliminarnim tehničkim rješenjima, za potrebe nove luke u Beogradu planirano oko 300 hektara zemljišta. 

U sklopu obilaznice

Austrijski konzorcij gradi most na Savi  

Kompanija Putevi Srbije potpisala je ugovor s austrijskim konzorcijem za gradnju drugog mosta preko Save kod Ostružnice, u dužini od 1964 metara, u sklopu obilaznice oko Beograda. Ukupna vrijednost ugovora iznosi 3,57 milijardi dinara, bez PDV-a, a rok za završetak radova je 26 mjeseci. Most će biti izgrađen u sklopu izgradnje druge faze autoceste E-70/E-75 na dijelu od petlje Dobanovci do petlje Orlovača. Konzorcij, koji čine tvrtke Strabag, Ed. Züblin, Dywidag Bau i PZP Zaječar, imao je najbolju ponudu na međunarodnom natječaju. Projekt predviđa izgradnju lijeve trake autoceste iza mosta u zoni petlje Ostružnica dužine 1000 metara, kao i uklapanje dvije rampe.

Komentirajte prvi

New Report

Close