Kinezi postali vlasnici 51 posto Ikarbusa

Autor: Poslovni dnevnik , 25. ožujak 2019. u 14:00
Kinezi će zadržati Ikarbusove modele autobusa, ali će odmah početi proizvoditi i električne

Kompanija LGNEA otkupila je 9,5 milijuna eura dugova posrnulog srpskog proizvođača autobusa.

Otplatom dugova zemunskog Ikarbusa, srpskog proizvođača autobusa, kineska kompanija Lanzhou Guangdong New Energy Automobile (LGNEA) postaje njegov većinski vlasnik.

Kinezi su otkupili 9,5 milijuna eura dugova  Ikarbusa i tako stekli pravo da preuzmu 51% kompanije, pišu Večernje novosti.  U pogonima Ikarbusa namjeravaju zadržati postojeće modele, ali i početi proizvodnju električnih autobusa i kombija. Srbija i kineska kompanija prošle su godine potpisale memorandum o razumijevanju.

"Privrednom sudu u Beogradu uskoro će biti predan Unaprijed pripremljeni plan reorganizacije koji predviđa da kineska kompanija postane vlasnik 51% Ikarbusa", objašnjavaju iz Ministarstvu gospodarstva.

Ikarbus bi trebao biti jedna od prvih kompanija u Europi koja će još ove godine izaći na tržište s električnim autobusima. Očekuje se da će novi većinski vlasnik uložiti sredstva u kupovinu nove opreme, obuku zaposlenih i obnovu proizvodnih kapaciteta, i uvesti najsuvremeniju tehnologiju proizvodnje autobusa.

Kineska kompanija je lani najavila da će Kina 2019. uložiti značajna proračinska sredstva za razvoj autonomnih vozila.  Preuzimanje posrnulog Ikarbusa, u kojem je ostalo 120 radnika, dugo se očekuje. U tvornici vjeruju da bi za nekoliko mjeseci mogli početi proizvodnju električnih autobusa i da će biti potrebe za novim radnicima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close