Kinezi obećavaju milijarde, a u BiH uložili samo 12 mil. kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 16. lipanj 2015. u 22:00
Najbliže ostvarenju je kineska gradnja Bloka 7 TE Tuzla

Kinezi bi gradili Blok 7 TE Tuzla, hidroelektrane na Drini, Neretvi i rijeci Bosni i termoelektranu Banovići.

Wei Yan, potpredsjednik jedne od najvećih građevinskih kompanija na svijetu, kineskog CSCEC-a (China State Construction Engineeering Corporation), najavio je nove projekte u regiji.

Govoreći na konferenciji u Poslovnoj školi Bled, Yan je rekao da CSCEC planira projekte diljem svijeta, pa tako i u regiji, a slično razmišljaju i druge kineske kompanije. Jedna od zemalja regije u kojoj je najavljeno najviše kineskih investicija je Bosna i Hercegovina. Pitanje je, međutim, što je dosad od toga ostvareno i što je realno očekivati sljedećih mjeseci i godina? Kinezi su zainteresirani za ulaganje u infrastrukturne projekte, poput Koridora 5C, dionice autoputa Glamočani-Mliništa u Republici Srpskoj, energetske projekte poput izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, hidroelektrane na Drini, hidroelektrane Ulog na Neretvi i hidroelektrane Vranduk, termoelektrane Banovići,

 

300megavata

snage imat će TE Banovići koju žele graditi kineske tvrtke

Usto, piše Oslobođenje, zainteresirani su i za projekte u informatici, poljoprivredi i turizmu. No prema podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ulaganja Kine u BiH iznose samo oko tri milijuna KM (oko 12 milijuna kuna), a dosad su najviše ulagali u trgovina i drvni sektor. Kada se pogledaju najavljeni kineski projekti u BiH izvjesno je da su Kinezi najbliže gradnji Bloka 7 TE Tuzla budući da su vlada FBiH i kineska EXIM banka zaključili memorandum o razumijevanju o financiranju tog projekta snage 450 megavata.

Velike su šanse da će Kinezi graditi i TE Banovići. Očekuje se konačni izbor partnera za izgradnju Bloka 1 snage 300 megavata, a na popisu kvalificiranih ponuđača je 11 kompanija, od kojih je osam kineskih.  Kineska državna kompanija SEPCOIII izvođač je radova za TE KTG Zenica, koja je trebala već biti izgrađena, ali radovi još nisu ni počeli. Također, kineska kompanija Dongfang Electric Corporation – DEC zadužena je za izgradnju elektrane, nabavku i instaliranje opreme u TE Stanari koja se već gradi. 

Kineski kredit za infrastrukturu

Sinohydro bi gradio autocestu od Banja Luke do Mliništa

Kompanija Autoceste RS-a potpisala je memorandum kojim se izražava namjera kineske kompanije Sinohydro da gradi dionicu autoceste Banja Luka-Mliništa-Split do granice s Hrvatskom. Gradnja bi bila financirana kineskim kreditom za infrastrukturne projekte u jugoistočnoj Europi. Međutim, još ništa konkretno nije urađeno, očekuje se da kineska kompanija dostavi prijedlog trase i financijsku konstrukciju. Oko 100 kilometara autoceste ide kroz RS, a 30 kroz FBiH, koja se nikada nije izjasnila o tom projektu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close