Kinezi nastavljaju paljbu po stranim autokućama

Autor: Poslovni dnevnik , 16. ožujak 2015. u 22:00
Na meti su, među ostalima, njemački VW i proizvođač Mercedesa Daimler

Državna televizija upozorila je potrošače na istragu koja je počela lani zbog previsokih cijena autodijelova stranih proizvođača.

Rat koji su prošlog ljeta započeli protiv nekih od najjačih imena europske automobilske industrije, Kinezi su očito odlučili nastaviti i u ovoj godini.

Državna televizija je u nedjelju, u posebnoj emisiji posvećenoj danu zaštite potrošača, prozvala Volkswagen, Daimler i Nissan za nepošten i nedopustiv odnos prema kupcima na kineskom tržištu. Cijela priča nadovezuje se na istragu koja je protiv inozemnih autokuća u Kini pokrenuta u kolovozu 2014. kada su tamošnji tržišni regulatori krenuli u akciju zbog, kako tvrde, basnoslovno visokih cijena autodijelova na kineskom tržištu. Proizvođač Mercedesa tako je optužen da Kinezima prodaje dijelove višestruko skuplje od onih koje plaćaju kupci na ostalim svjetskim tržištima, a isti krimen poslan je i na adrese VW-a i Audija.

 

12puta

veća je cijena novih dijelova Mercedesa C klase u Kini od novog automobila

Kako bi potrošačima u Kini što zornije objasnili "prijevaru", kineski su istražitelji objavili istraživanje prema kojem bi, primjerice, vlasnik Mercedesove C klase za zamjenu svih dijelova na tamošnjem tržištu morao platiti čak 12 puta veću cijenu u usporedbi s iznosom za potpuno nov automobil. "Tipičan je to slučaj vertikalnog monopola kada proizvođači automobila iskorištavaju svoju vodeću poziciju kako bi kontrolirali cijene rezervnih dijelova. servisa i održavanja automobila", izjavio je tada čelni čovjek kineske antimonopolske agencije Zhou Gao.

S obzirom da je Kina najveće svjetsko tržište automobila, nije ni čudo da su se prozvane kompanije odmah "pokrile ušima" poručivši da će korigirati svoje cijene. Ni na reakcije na nove prozivke odaslane preko nacionalne televizije nije se dugo čekalo. Kako prenosi Reuters, glasnogovornik VW-a poručio je da "je vodstvo pažljivo pratilo TV izvještaj te da se iskreno ispričava za sve neugodnosti koje su doživjeli njihovi kupci". Mercedes će, pišu, pokrenuti istragu i naložiti trgovcima autodijelovima da promijene spornu praksu.

Komentirajte prvi

New Report

Close