Kinezi imaju 84% Grammera

Autor: Poslovni dnevnik , 29. kolovoz 2018. u 22:00
Grammer je veliki proizvođač dijelova i sustava za unutrašnjost automobila/FOTOLIA

Hastori su svoje dionice prepustili Jifeng grupi, čime je smanjen utjecaj njihovog Preventa na njemačku autoindustriju.

Kineska Ningbo Jifeng grupa povećala je udio u bavarskom automobilskom dobavljaču Grammer na 84,23 posto nakon što je isteklo produženo razdoblje kupovine dionica. 

"Sada je za nas pozitivna situacija, jer možemo nastaviti našu strategiju onako kako želimo", rekao je Hartmut Müller, izvršni direktor Grammera,   Preuzimanjem od Jifenga, u vlasništvu obitelj Wang, okončano je poglavlje kompanije s bivšim vlasnikom, BiH obitelji Hastor, vlasnicima Preventa. Hastori su ušli u Grammer, proizvođača dijelova i sustava za unutrašnjost automobila, kao i sjedišta za specijalna vozila, početkom 2016. godine i pokušali postaviti Upravni i Nadzorni odbor, što nije uspjelo zbog otpora drugih dioničara, zaposlenih i političara.

Početkom kolovoza ove godine Grammer je objavio da je Hastor gotovo potpuno prodao svoj udio i da je Jifeng uspio u preuzimanju. Do prije nekoliko dana dioničari koji još nisu odlučili imali su vremena da ponude svoje dionice. Prevent, odnosno obitelj Hastor, bila je vlasnik 23 posto udjela u Grammeru, a time i najveći dioničar. Tako je sada smanjen i utjecaj obitelji Hastor, odnosno Preventa na njemačku automobilsku industriju.

 

12 tisuća

radnika zapošljava njemački Grammer u 20-ak zemalja

Prevent je bio u sporu s Volkswagenom 2016. što je rezultiralo zaustavljanjem proizvodnih linija u VW-u. Novi spor BiH kompanije i njemačkog automobilskog diva izbio je u lipnju 2018. kada je jedna njemačka tvrtka obitelji Hastor VW-u drastično povećala cijene. Dionice Jifenga sada su prekoračile važan prag od 75 posto. Sada niti jedan drugi investitor ne može kupiti više od 25 posto i na taj način blokirati važne odluke. U Grammeru očekuju da će se sada stanje s narudžbama normalizirati.

Navode da Jifeng ima dugoročni interes za Grammer i ne namjerava se fokusirati na patente ili tehnologije njemačkog proizvođača.

"Ne vidim nikakav rizik prijenosa tehnologije jer nastavljamo imati potpunu kontrolu nad sporazumom koji smo napravili", rekao je Müller, dodajući da je Jifeng također obiteljski biznis sa znatno manjim prihodom od Grammera, "tako da nema zanimanja za ometanje relativno velike investicije". Grammer ima 30-ak tvornica u 20-ak zemalja svijeta u kojima radi 12.000 radnika. Tako je prije godinu dana objavljeno je da će Grammer uskoro u Srbiji povećati proizvodnju. U Srbiji tvornica je smještena u Aleksincu gdje posluje od 2007., a u posljednjem širenju 2013. godine zaposleno je 120 ljudi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close