Kinezi grade albansku autocestu koja će povezati Tiranu i makedonski Debar

Autor: Poslovni dnevnik , 19. ožujak 2015. u 15:17
Debar se nalazi u blizini makedonske granice s Albanijom

Nova autocesta, koja će stajati 200 milijuna eura, skratit će putovanje za 74 km.

Albanska vlada predlaže da se donese poseban zakon kako bi mogla dodijeliti koncesijski ugovor kompaniji China State Construction Company, kao pomoć u izgradnji autoceste do Makedonije.

 Dvotračna autocesta, nazvana Arber, što je srednjovjekovni naziv za područje koje su na Balkanu naseljavali Albanci, povezat će glavni albanski grad Tiranu s izoliranom regijom Dibra na makedonskoj granici, i to kroz zahtjevne prečace u planinskom području u središnjoj Albaniji. Očekuje se da će koncesija odnositi samo na dio autoceste dug 26,8 km, a brzina na cesti će biti 50 do 60 kilometara na sat. Predviđa će da će se tako skratiti sadašnja dužina putovanja za više od 74 kilometra i smanjiti vrijeme sa 4 na 1,5 sat, piše BIRN iz Tirane.

To će zahtijevati dva tunela, duga 2600 i 560 metara, kao i 15 mostova srednje veličine, s procijenjenom ukupnom dužinom od 1500 metara. Očekuje se da će autocesta stajati oko 200 milijuna eura, a dijelovi su već izgrađeni ili su u izgradnji. Cestu Arber osmislila je skupina albanskih inženjera koji su željeli povezati siromašna sjeveroistočna područja s ostatkom zemlje. Njome će se zapravo povezivati Abaniju s makedonskim gradom Debrom, koji se nalazi odmah pokraj albansko-makenonske granice, ali je uglavnom naseljen stanovništvom albanske nacionalnosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close