Kinezi bi uložili stotine milijuna dolara u Bor

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2018. u 07:43
Država će zadržati kontrolni paket dionica u RTB-u Bor/FOTOLIA

Kompanija Zijin Mining sudjelovat će na natječaju za strateškog partnera srpskog proizvođača bakra i zlata.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, sastao se s predstavnicima kineske kompanije Zijin zainteresirane za sudjelovanje na natječaju za strateško partnerstvo s RTB-om Bor.

Oni su zainteresirani i za ulaganja od nekoliko stotina milijuna dolara u borsku kompaniju, navodi portal SEEbiz. Vučić je poručio da je kineska kompanija Zijin dobrodošla na budućem natječaju, kojeg vlada Srbije planira raspisati u prvoj polovici ove godine. Predstavnici Zijin Mining Groupa naveli su da imaju ozbiljne razvojne planove za kompaniju RTB Bor, ali i za cijelu regiju, te su izrazili namjeru da ulože više stotina milijuna dolara u modernizaciju proizvodnje i restrukturiranje kompanije, koja bi bila organizirana u skladu s najvišim svjetskim standardima.

Zijin je jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, druga kompanija po veličini u proizvodnji bakrene rude i treća po veličini u proizvodnji rude cinka. Namjera te grupe je, kako su naveli, da postane vodeća međunarodna rudarska kompanija kroz uspostavljanje ravnoteže između vlastitih razvojnih ciljeva, zaštite okoliša, osiguranja nagrada za zaposlene i investitore i dobrobiti za zajednice u kojima posluje. Kompanija, po njihovim riječima, primjenjuje najviše standarde sigurnosti na radu, osiguravajući zaposlenima zdravu radnu sredinu, kao i dobre uvjete za razvoj karijere.

Sastanku Vučića s predstavnicima kompanije Zijin bio je nazočan je i veleposlanik Kine u Beogradu Li Mančang. Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, ranije je rekao da će kandidati za starteškog partnera RTB-a biti one kompanije koje su spremne dokapitalizirati borsku kompaniju s 300 do 330 milijuna dolara.

On je rekao da će država zadržati kontrolni paket u RTB-u, koji ne mora nužno biti većinski. Plan je da se osiguraju značajne investicije u nove rudnike RTB-a, poveća proizvodnja bakra iz vlastitih sirovina na 80.000 tona godišnje i održi postojeća zaposlenost. Zanimanje za strateško partnerstvo s RTB-om dosad su pokazale kompanije iz Kine, Rusije i Kanade. RTB sada posluje pozitivno i na popisu je 15 najvećih izvoznika iz Srbije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close