Kinezi bi gradili toplovod za Sarajevo

Autor: Poslovni dnevnik , 05. listopad 2017. u 21:59
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Kinesko-njemački konzorcij zainteresiran za dovođenja toplinske energije iz TE Kakanj.

Realizacijom projekta opskrbe toplinskom energijom iz TE Kakanj osigurava se dugoročna pouzdana opskrbe toplinskom energijom područja Sarajeva, zaključeno je na radnom sastanku koji je inicirala Privredna komora FBiH, a koji je okupio predstavnike zainteresiranih strana.

Uz predstavnike domaćih institucija sastanku su bili nazočni i izaslanici konzorcija Engineering Dobersek (Njemačka) – China CAMC Engineering iz grupe SINOMACH (Kina), koji su ovaj prepoznali kao značajan.

Gosti iz Njemačke i Kine predstavili su zajednički prijedlog provođenja projekta kroz dva modela financiranja koji se uklapaju u osnovne financijske parametre projekta iz prezentacije EPBiH-a. Iskazali su spremnost uključenja u u projekt kada to investicijske procedure dopuste. Na sastanku je zaključeno da se realizacijom projekta stvara okvir za razvoj visoko učinkovite kogeneracije u TE Kakanj kroz uštedu primarne energije na temelju potrošnje korisne topline, kao i da projekt ima dobre financijske parametre. Razmatrani model financiranja projekta, prema procjena vrijednog oko 920 mil. kuna, predviđa omjer od 20% vlastitih sredstava i 80 posto iz kredita.

Komentirajte prvi

New Report

Close