Kinesko gospodarstvo ustvari je 12% manje

Vrijednost BDP-a za prošlu godinu mogla bi biti čak 1,6 bilijuna dolara niža/REUTERS Vrijednost BDP-a za prošlu godinu mogla bi biti čak 1,6 bilijuna dolara niža/REUTERS

Službeni podaci napuhani za 2% godišnje.

Vrijednost kineskog gospodarstva manja je za 12 posto nego što kazuju službene statistike, a rast BDP-a posljednjih je godina preuveličan za dva postotna boda, smatra američki think-tank Brookings Institution.

U istraživanju objavljenom u četvrtak washingtonski think-tank dodatno je razbuktao dugogodišnju raspravu može li se vjerovati službenim kineskim statističkim pokazateljima.

Istraživanje je zaključilo kako službeni podaci "napuhuju" stvarni rast nominalnog BDP-a za prosječnih 1,7 posto godišnje u razdoblju od 2008. do 2016. godine. Stoga je 2016. kinesko gospodarstvo bilo 12 posto manje od službenih podataka.

U istom razdoblju rast realnog BDP-a bio je manji za dva postotna boda. Ako bi se taj podatak prenio na lanjski BDP-a, kinesko gospodarstvo vrijedi 1,6 bilijuna dolara manje.

Problem leži u lokalnim vlastima koje središnjoj vlasti šalju uljepšane podatke kako bi bile nagrađene za ispunjavanje ciljeva rasta i investicija.

Tako je godinama zbroj BDP-a provincija bio viši od nacionalnog BDP-a. I nacionalni statistički zavod priznao je prošle godine kako će obratiti više pažnje na podatke iz provincija.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!