Kinesko gospodarstvo ustvari je 12% manje

Vrijednost BDP-a za prošlu godinu mogla bi biti čak 1,6 bilijuna dolara niža/REUTERS Vrijednost BDP-a za prošlu godinu mogla bi biti čak 1,6 bilijuna dolara niža/REUTERS

Službeni podaci napuhani za 2% godišnje.

Vrijednost kineskog gospodarstva manja je za 12 posto nego što kazuju službene statistike, a rast BDP-a posljednjih je godina preuveličan za dva postotna boda, smatra američki think-tank Brookings Institution.

U istraživanju objavljenom u četvrtak washingtonski think-tank dodatno je razbuktao dugogodišnju raspravu može li se vjerovati službenim kineskim statističkim pokazateljima.

Istraživanje je zaključilo kako službeni podaci "napuhuju" stvarni rast nominalnog BDP-a za prosječnih 1,7 posto godišnje u razdoblju od 2008. do 2016. godine. Stoga je 2016. kinesko gospodarstvo bilo 12 posto manje od službenih podataka.

U istom razdoblju rast realnog BDP-a bio je manji za dva postotna boda. Ako bi se taj podatak prenio na lanjski BDP-a, kinesko gospodarstvo vrijedi 1,6 bilijuna dolara manje.

Problem leži u lokalnim vlastima koje središnjoj vlasti šalju uljepšane podatke kako bi bile nagrađene za ispunjavanje ciljeva rasta i investicija.

Tako je godinama zbroj BDP-a provincija bio viši od nacionalnog BDP-a. I nacionalni statistički zavod priznao je prošle godine kako će obratiti više pažnje na podatke iz provincija.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve