Kinesko gospodarstvo raslo najsporije u zadnih 30 godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. listopad 2019. u 11:14
Foto: Getty Images

Peking će umjesto toga poboljšati poslovnu i investicijsku klimu za kompanije kroz porezne olakšice, uklanjanje nekih birokratskih prepreka i poboljšani pristup kreditima, smatra ekonomist u Mercator institutu za kineske studije Max Zenglein.

Kinesko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju šest posto, najslabije u gotovo tri desetljeća, priopćila je u petak kineska vlada.

Rast je u trećem tromjesečju 0,2 postotna boda slabiji nego u prethodna tri mjeseca, zbog smanjene domaće potražnje i dugotrajnog trgovinskog rata sa SAD-om.

Ukupno je u prvih devet mjeseci ove godine gospodarstvo poraslo 6,2 posto, unutar raspona koji je vlada zacrtala za ovu godinu, utvrdivši ga na šest do 6,5 posto. U odnosu na prethodne godine rast je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ipak osjetno slabiji.

„Usporavanje gospodarskog rasta ne iznenađuje. SAD je proširio obuhvat carina za kineske proizvode, pri čemu njihovo uvođenje ne utječe samo na izvoz, već stvara i neizvjesnost i prigušuje sklonost kompanija ulaganjima”, tumači potpredsjednik instituta za međunarodne financije CEIBS Lujiazui Liu Shengjun.

Peking je ujedno poduzeo mjere kako bi zakočio nagli rast tržišta nekretnina čiji je doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda stoga smanjen, dodao je.

Unatoč sporijem rastu vlada će se vjerojatno suzdržati od poticaja koji su pomogli Kini da u vrijeme globalne ekonomske krize pred desetak godina izbjegne recesiju, drže ekonomisti.

Peking će umjesto toga poboljšati poslovnu i investicijsku klimu za kompanije kroz porezne olakšice, uklanjanje nekih birokratskih prepreka i poboljšani pristup kreditima, smatra ekonomist u Mercator institutu za kineske studije Max Zenglein.

Trgovinski rat sa SAD-om pritišće kineski izvoz koji je prošlog mjeseca smanjen za 3,2 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije. Inflacija je istodobno porasla u rujnu na tri posto, najvišu razinu od listopada 2013. godine, zbog poskupljenja svinjetine povezanog s epidemijom afričke svinjske kuge.

Kineski i američki dužnosnici prošlog su tjedna dogovorili primirje u trgovinskom sporu, pri čemu je američki predsjednik Donald Trump suspendirao novi krug carina koji je trebao stupiti na snagu tijekom listopada a Peking je obećao kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda.

SAD je do sada uveo carine na kinesku robu u vrijednosti većoj od 360 milijardi dolara, na što je Kina uzvratila carinama na američke proizvode u vrijednosti od oko 100 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close