Kinesko-američki pregovori nakratko umirili burze

Autor: Tomislav Pili , 16. kolovoz 2018. u 22:00
Amerika 23. kolovoza aktivira carine na dodatnih 16 milijardi dolara uvoza kineske robe/FOTOLIA

Dvije zemlje predviđaju neki oblik kompromisa u trgovinskom ratu koji je eskalirao, ocjenjuju analitičari.

Olakšanje je zavladalo u četvrtak na svjetskim burzama nakon što je kineska vlada najavila da će krajem mjeseca održati trgovinske razgovore s američkim predstavnicima.

Kako je kinesko ministarstvo trgovine objavilo na svojim internetskim stranicama, put Washingtona zaputit će se delegacija predvođena zamjenikom ministra Wangom Shouwenom.

Četvrta runda
S druge strane pregovaračkog stola biti će podtajnik za financije zadužen za međunarodne odnose David Malpass, tvrde Kinezi. Za sada je nejasno hoće li se nova runda kinesko-američkih trgovinskih pregovora – četvrta od početka mandata predsjednika Donalda Trumpa – dogoditi prije ili poslije 23. kolovoza. Naime, toga datuma SAD namjerava aktivirati carine na dodatnih 16 milijardi dolara vrijednosti uvoza kineske robe. Treba li i reći, Kina je najavila da će odmah odgovoriti protumjerama.

 

250 mlrd.

dolara kineskog uvoza mogao bi u rujnu cariniti SAD

SAD je već zaprijetio carinjenjem uvoza od 200 milijardi dolara, počevši od rujna. To će dovesti do ukupno 250 milijardi dolara kineskih proizvoda koje Washington carini. Posljednja runda pregovora održana je početkom lipnja u Pekingu. U američkoj delegaciji tada je bio ministar trgovine Wilbur Ross, a ugostio ga je zamjenik premijera Liu He. Dijelom američke delegacije u prijašnjim rundama bio je i ministar financija Steven Mnuchin. Kako su pregovori na ministarskoj razini ostali bez rezultata, analitičari sa skepsom procjenjuju šanse za ovu najavljenu rundu s obzirom na daleko niži rang dužnosnika s obje strane.     

Uzrok nevoljama
"Teško je reći što će donijeti razgovori, ali pozitivan je znak da dvije zemlje predviđaju neki oblik kompromisa", kazao je Makoto Sengoku, analitičar u Tokai Tokyo Research Institute. Wangov posjet, ocjenjuje agencija DPA, mogao bi biti znak da Kina i Sjedinjene Države traže izlaz iz trgovinskog rata koji je eskalirao, u kojem obje strane nastavljaju povećavati carine. Državni mediji u Kini najavu novih pregovora popratili su napisima kako je Peking otpočetka tvrdio da će trgovinskim ratom teško biti pogođene američke kompanije i potrošači. Trumpov slogan "America First" uzrokovao je samo ekonomske nevolje, piše Narodni dnevnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close