Kineskinje pred sve većim preprekama za upis na fakultet

Autor: The New York Times , 21. listopad 2012. u 22:00
Žene sve zastupljenije na kineskim sveučilištima unatoč kvotama koje idu u prilog muškarcima

Vojne i jezične škole često snize upisni prag za muškarce.

Krajem kolovoza Xiong Jing je zajedno s dvije prijateljice obrijala glavu u znak prosvjeda protiv sve prisutnijeg trenda na kineskim fakultetima. Naime, sve se češće od žena zahtijeva veći postotak prolaznosti na prijemnom ispitu, a i suočene su s neslužbenim, ali opće raširenim rodnim kvotama koje idu u prilog muškarcima.

Ove tri žene razbjesnila je izjava ministarstva obrazovanja iz kolovoza o tome kako je ta praksa "u najboljem interesu države". Ukupno je diljem Kine 20 osoba obrijalo glavu u znak prosvjeda protiv navedenih odredbi, napominje Xiong Jing. "Odgovor ministarstva obrazovanja uistinu nas je razbjesnio jer je šteta da tako razmišljaju", dodaje ona. "A to je i protuzakonito. Prema Zakonu o obrazovanju diskriminacija na raznoraznim temeljima, uključujući i rod, je zabranjena. A ministarstvo obrazovanje je dopušta."Nitko ne zna reći kada su rodne kvote i rezultati prijemnih ispita na temelju roda uvedeni, ali čini se da su duboko ukorijenjeni, daje se naslutiti iz kineskih novinskih izvješća u kojima su objavljeni prijemni kriteriji za gaokao, državni prijemni ispit za sve fakultete. Ta je praksa počela najkasnije 2005. godine kao odgovor na sve veći broj studentica na sveučilištima.

Naime u određenim područjima, kao što su strani jezici, žene su brojnije od muškaraca. Žene su 2004. godine činile 43,8 posto svih studenata na dodiplomskim studijima, a 2012. se ta brojka popela na 49,6 posto, vidljivo je iz podataka ministarstva obrazovanja. Na magistarskim studijima je 2004. bilo 44,1 posto žena, a već 2010. im se broj popeo na 50,3 posto. Među doktorantima je 2010. bilo 35,4 posto žena, što je također porast sa 31,3 posto 2004. U srpnju su dnevne novine Southern Metropolis Daily iz Guangzhou navele kako je praksa diskriminacije na prijemnim ispitima "vrlo transparentna" i nazvao je "razlikom između muškaraca i žena". "Na znanstvenim studijama Kineskog politološkog i pravnog sveučilišta, prag za žene iznosi 632 boda, a za muškarce 588 bodova", pisalo je u tom članku. Ova praksa naročito je ukorijenjena na policijskim i vojnim školama te jezičnim fakultetima. Navodno je u srpnju Šangajsko sveučilište za međunarodne studije snizilo prag za muške kandidate na odsjecima za hebrejski, arapski, ukrajinski, korejski i ruski jezik. Sveučilišni službenici "uvjereni su da arapske države ne žele poslovati sa ženama", objašnjava Xiong Jing. "Stoga ženama na sve moguće načine otežavaju upis na studij arapskog jezika."

Zbog ovih se navoda Lu Pin, programska menadžerica Mreže medijskog monitoringa za žene, udružila s odvjetnicom Huang Yizhi te su te dvije žene ministarstvu obrazovanja podnijele zahtjev za "otvorenošću informacija". "Imajući u vidu državne interese", odgovorilo je ministarstvo, kako bi se ispunile potrebe za stručnim osobljem u određenim područjima poslovanja, "neki fakultetu smiju prilagoditi upisni omjer muškaraca i žena". He Quin, zamjenik predsjednika Studentskog zbora na Fakultetu za strane jezike Poljoprivrednog sveučilišta Huazhong u pokrajini Hubei izjavio je kako manjak muškaraca uzrokuje probleme praktične naravi, piše The 21st Century Business Herald. Na početku semestra nove studentice pristižu "jedna za drugom", izjavio je He. U Kini se na sto djevojčica rodi 118 dječaka, dakle prema zakonu prosjeka, na fakultet bi se trebalo upisivati i više muškaraca. No stručnjaci tvrde kako zbog politike jednog djeteta djevojčice danas dobivaju pažnju i potporu koje su nekoć bile rezervirane za njihovu braću te zbog toga sustižu muškarce po brojnosti.

Didi Kirsten Tatlow

Komentirajte prvi

New Report

Close