Kineski Zijin Mining postaje vlasnik 63 posto RTB-a Bor

Autor: Poslovni dnevnik , 02. rujan 2018. u 22:00
Prema dogovoru, Kinezi će zadržati svih 5000 radnika u Boru

Zijin je ponudio poslovni plan od ukupno 1,26 mlrd. dolara u okviru kojega je 350 milijuna za dokapitalizaciju, te 200 za vraćanje dugove.

Kineska kompanija Zijin Mining Group postat će vlasnikom 63 posto Rudarsko-topioničarskog bazena Bor (RTB), jedinog proizvođača bakra i plemenitih metala u Srbiji, izvijestio je krajem prošlog tjedna Aleksandar Antić, srpski ministar rudarstva i energetike. Vlada Srbije odlučila je za strateškog partnera RTB-a Bor izabrati kinesku kompaniju koja se obvezala uložiti 350 milijuna dolara za dokapitalizaciju, rekao je Antić na konferenciji za novinare.

Dovode svoj menadžment
Po njegovim riječima, Zijin Mining Group ponudio je poslovni plan od ukupno 1,26 milijardi dolara u okviru kojega je 350 milijuna dolara za dokapitalizaciju, te zadržavanje 5000 zaposlenih. Za rješavanje dugova Bora planirano je 200 milijuna dolara, tako da će do kraja godine biti kompanija bez duga, što se nikad ranije nije dogodilo.  Zauzvrat će kineska kompanija, koja je jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata i bakra, dobiti 63 posto vlasništva nad RTB-om Bor.

 

10 mlrd.

eura godišnji je prihod Zijin Mininga

"Kineska kompanija je dala uvjerljivo najbolju ponudu i zato je pobijedila. Ovo nije bio politički već transparentan natječajni proces, u kojem su mogli sudjelovati svi bez razlike", rekao je ministar Antić. On je istaknuo da predstoji finalizacija ugovora, te da će kineska kompanija postati strateški partner kada uplati dio novca. Također, rekao je da će menadžment biti kineski jer kompanija postaje većinski vlasnik. Na natječaj koji je vlada Srbije raspisala za strateškog partnera RTB-a Bor prijavili su se kineski Zijin, kanadski Diamond Fields i ruski Ju Gold, ali ponuda Kanađana nije ispunjavala sve uvjete natječaja.

Pravo na podnošenje prijava za izbor strateškog partnera imale su kompanije koje se posljednjih deset godina bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala, s prihodom od najmanje 500 milijuna dolara u protekloj godini. Ugovor s kineskom kompanijom trebao bi biti potpisan u rujnu, a Kinezi će operativno preuzeti upravljanje RTB-om Bor početkom 2019. godine. Prema pisanju beogradskih medija, Zijin Mining Group u devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a u 2017. godini bio je na 22. mjestu liste najvrjednijih rudarskih kompanija u svijetu, s godišnjim prihodom od oko 10 milijardi eura i čistom dobiti većom od 230 milijuna eura.

Rudarsko-topioničarski bazen Bor jedini je proizvođač bakra i plemenitih metala, zlata i srebra, u Srbiji. Ruda se u rudnicima RTB-a Bor iskapa više od 100 godina, a u borskoj topionici proizvode se katodni bakar i plemeniti metali. Proizvodnja bakra počela je 1903. godine na lokalitetima Bora i Majdanpeka. Rudnici i topionica u Boru danas su sastavni dio kombinata. 

Uspjeli iz petog puta
Siniša Mali, ministar financija, rekao je da će zbog ove investiciji i povećanja proizvodnje koja se očekuje, istočna Srbija postati nositelj razvoja i rasta srpske ekonomije. "Ovo je peti pokušaj privatizacije RTB-a Bor. Ovaj je uspješan i pokazuje da se Srbija promijenila. Stopa rasta u prvih šest mjeseci je 4,6 posto, a suficit se mjeri milijardama, pada javni dug, dinar je stabilan", rekao je Mali. 

Komentirajte prvi

New Report

Close