Kineski turisti su najveći potrošači u svijetu: 2017. potošili 258 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. travanj 2018. u 09:00
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Osim prvih pet nacija, iz UNWTO-a izdvajaju i porast potrošnje ruskih turista u svijetu prošle godine, za čak 7 milijardi dolara ili za 13 posto, na 31 milijardu dolara, čime su ponovo ušli na top 10 tržišta po turističkoj potrošnji, odnosno na 8. mjesto.

Kineski su turisti lani najviše trošili u svijetu, 258 milijardi američkih dolara ili 5 posto više nego u 2016., 'ostavivši' iza turiste iz SAD-a, koji su potrošili 135 milijardi dolara ili 9 posto više, dok su treći Nijemci, pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije – UNWTO.

Napominjući u izvješću o lanjskoj potrošnji u svjetskom turizmu kako su gotova sva emitivna tržišta izvijestila o porastu potrošnje svojih turista, iz UNWTO-a to objašnjavaju i nastavkom snažne potražnje za međunarodnim putovanjima u svim svjetskim regijama.

"Porast potrošnje potaknula su već napredna, ali i rastuća gospodarstva, a najviše SAD, čiji su turisti u svijetu u 2017. ostvarili najveći porast potrošnje, od 9 posto ili za čak 12 milijardi dolara u odnosu na 2016. Time su ipak na drugom mjestu, iza Kine, čiji su turisti potrošili 5 posto više ili čak 8 milijardi dolara više, čime su učvrstili svoju vodeću poziciju u svijetu među svim turistima", ističu iz UNWTO-a.

Treći su Nijemci, s potrošnjom od 84 milijarde dolara ili 3 posto više, a slijede turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva, s potrošnjom od 63 milijarde dolara ili 3 posto više, dok je na petom mjestu Francuska, s potrošnjom svojih turista na međunarodnim putovanjima od 41 milijardu dolara ili 1 posto većom nego u 2016.

Osim prvih pet nacija, iz UNWTO-a izdvajaju i porast potrošnje ruskih turista u svijetu prošle godine, za čak 7 milijardi dolara ili za 13 posto, na 31 milijardu dolara, čime su ponovo ušli na top 10 tržišta po turističkoj potrošnji, odnosno na 8. mjesto.

Porast turističke potrošnje došao je i iz Brazila, koji je sa 5 milijardi više potrošenih dolara ili 20 posto više na ljestvici 'skočio' za osam mjesta na broj 16., dok su na 17. turisti iz Indije, koji su i lani nastavili pojačano trošiti po svijetu, za 9 posto, na 18 milijardi dolara.

"Rastuća tržišta imaju ključnu ulogu u razvoju turizma te smo vrlo zadovoljni vidjeti povratak Ruske Federacije i Brazila, kao i kontinuirani porast Indije u potrošnji u svjetskom turizmu, jer ta rastuća tržišta za svjetski turizam pridonose rastu i diverzifikaciji tržišta u mnogim destinacijama", poručio je povodom tih pokazatelja glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Ističe i da su snažni rezultati potrošnje u međunarodnom turizmu u skladu i s lanjskim porastom međunarodnih turističkih dolazaka od 7 posto u odnosu na 2016.

Komentirajte prvi

New Report

Close