Kineski radnici u strahu od novih domaćih vlasnika

Autor: Tomislav Pili , 27. studeni 2016. u 21:59
U Coca-Coli je u štrajk stupilo 600 radnika, a u Sonyu njih 4000/FOTOLIA

U podružnicama Coca-Cole i Sonya buknuo štrajk zbog bojazni od pada plaća i otpuštanja.

Radnici u kineskim podružnicama Coca-Cole i japanskog Sonya stupili su u štrajk nakon što su te tvrtke prodane kineskim kompanijama. Kao razlog štrajka navode bojazan da će novi vlasnici sniziti plaće i otpustiti dio radnika. Kako navodi Reuters, kineska podružnica Coca-Cole prodana je hongkonškoj kompaniji Swire Pacific te Cofcu, jednoj od najvećih kineskih prehrambenih kompanija.

Swire je naveo kako je za tri punionice platio 850 milijuna dolara, dok Cofco nije otkrio detalje transakcije. Međutim, 600 radnika Coca-Cole stupilo je u štrajk jer se boje gubitka posla pod državnom komapnijom. Stoga zahtijevaju da Cofco otkrije planove s punionicama tijekom tranzicijskog razdoblja, a od Coca-Cole traže novčanu kompenzaciju prije potpisivanja ugovora s novim vlasnicima.

Istovremeno je buknuo štrajk u Sonyevoj tvornici u gradu Guangzhou gdje 4000 radnika izrađuje dijelove za kamere na pametnim telefonima. Tvrtka je prodana kineskoj kompaniji Shenzhen O-Film Tech. "Radim za japansku kompaniju 10 godina uz dobru plaću. Sve se to može promijeniti pod vlasništvom kineske tvrtke", kazala je za Reuters jedna od radnica u štrajku. "Svi znaju da su u njihovim tvornicama plaće prosječne, s neplaćenim prekovremenim satima, a i mnogo je otpuštanja", dodala je radnica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close