Kineski automobilski div stječe udjel u Mercedesu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 14. rujan 2015. u 14:58
Nijemci pregovaraju s BAIC-om o ulasku u vlasničku strukturu/Reuters

Ulazak kineske kompanije u neku je ruku bio najavljen kroz uzajamno dioničarstvo.

Kineska grupacija BAIC Motor u pregovorima je s Daimlerom o preuzimanju udjela u ovom njemačkom proizvođaču automobila i kamiona, potvrdio je Daimlerov izvršni direktor Dieter Zetsche.

Sporazum predstavlja najnoviju kinesku intervenciju u autoindustriji s ciljem stjecanja udjela u priznatim zapadnjačkim brendovima, prenosi Financial Times. Dvije kompanije već njeguju bliske odnose, a ulazak Kineza u vlasničku strukturu već je ranije najavljen. Daimler od 2013. posjeduje 10 posto udjela u BAIC-u, koji je produžena ruka Beijing Automotive grupacije. Zetsche je podsjetio da je Daimler prilikom kupnje tog udjela ostavio prostora za uzajamno dioničarstvo.

 

10posto

dionica kineskog BAIC-a od 2013. drži Daimler

Xu Heyi, predsjednik BAIC-a, tada je komentirao kako dvije tvrtke više neće moći živjeti jedna bez druge, nakon čega je uslijedilo prvo Daimlerovo otvaranje pogona izvan njemačkog teritorija. No, kineska automobilska industrija do sada nije uspjela napraviti značajne pomake u globalnoj automobilskoj sceni, iako je prošlo više od tri desetljeća od kad je Volkswagen dogovorio jedno od većih ulaganja u Kini. Zetsche je u intervjuu za Reuters komentirao da bilo koji Daimlerov ugovor s novim partnerima mora biti strukturiran na način da ne ugrožava interese postojećih dioničara.

Daimlerovi su najveći dioničari Kuwait Investment Authority, sa 6,8 posto udjela, te Renault – Nissan s kojim Daimler također ima ugovor o uzajamnom dioničarstvu. Ranije je Daimler na tržište pustio nove dionice sa svrhom privlačenja inozemnih investitora poput poput Aabar Investments iz Abu Dhabija. Cijena Daimlerove dionice, koja je porasla 16 posto ove godine, trenutno iznosi 73,90 eura. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close