Kineske kompanije u svemirskoj utrci

Autor: Tomislav Pili , 25. srpanj 2019. u 22:00
Oko 2022. Kina namjerava u svemir poslati postaju sa stalnom ljudskom posadom, a kratkoročni je cilj izgradnja mreže satelita za komunikaciju/REUTERS

Deseci startupa razvijaju rakete koje mogu nositi satelite s obzirom da vlada svemirsku industriju smatra dijelom razvojne strategije.

Velike kineske ambicije u istraživanju svemira dobile su u četvrtak novu dimenziju uspješnim uključivanjem privatnog sektora.

Kako prenose agencije, u 13 sati po lokalnom vremenu (7 ujutro po srednjoeuropskom) s kozmodroma Jiuquan uspješno je lansirana raketa Hyperbola-1 koju je razvila tvrtka iSpace.

Raketa je ponijela u orbitu dva satelita. Ovo je prvo uspješno lansiranje neke kineske privatne kompanije koja se bavi svemirskim letovima. Naime, u listopadu prošle godine pokušaj lansiranja satelita pekinške tvrtke Landspace nije uspio, a krajem ožujka ove godine raketa tvrtke OneSpace nije uspjela dosegnuti orbitu.

Inače, deseci kineskih startupa posljednjih godina razvijaju rakete koje mogu nositi jeftine mikrosatelite komercijalne namjene. Financirani su uglavnom tamošnjim rizičnim kapitalom, a ne treba zanemariti ni da je kineska vlada u dokumentu iz prosinca 2016. navela da je svemirska industrija važan dio ukupne razvojne strategije zemlje.

Otkako je preuzeo dužnost predsjednika 2012. godine, Xi Jinping postavio je vladi za prioritetni zadatak da Kina postane supersila u svemirskim letovima. Oko 2022. Kina namjerava poslati u svemir postaju sa stalnom ljudskom posadom. K tome, jedan od glavnim kratkoročnih ciljeva je izgradnja mreže satelita u orbiti za komunikaciju, emitiranje televizijskog signala, navigaciju i pozicioniranje.

U tu strategiju dobro se uklapa privatni sektor. Kako navodi Reuters, sljedeći je cilj tvrtke iSpace razviti raketu koja će biti sposobna ponijeti koristan teret u orbitu. Time bi kineske tvrtke uhvatile tehnološki priključak s američkim konkurentima, poput SpaceX-a te Blue Origina u vlasništvu Jeffa Bezosa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close