Kineska vlada cilja rast gospodarstva od 7 posto, najmanje u 24 godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2015. u 08:12
Kineski premijer Li Keqiang, Foto: Reuters

Kineska vlada objavila je u četvrtak kako u ovoj godini planira rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za oko 7 posto, što bi bio najmanji rast u posljednje 24 godine, no najavila je povećanje državne potrošnje kako bi podržala gospodarstvo.

Govoreći na otvaranju parlamentarne sjednice premijer Li Keqiang kazao je kako će se vlada i dalje boriti protiv korupcije i zagađivanja okoliša, te istaknuo potrebu za novim bolnim reformama kako bi drugo po veličini svjetsko gospodarstvo dovela na put održivog rasta nakon tri desetljeća vrtoglavog uspona.

"Pritisci na kinesko gospodarstvo se nastavljaju. Duboko ukorijenjeni problemi razvoja postaju sve očitiji. Problemi s kojima ćemo se suočiti ove godine mogli bi biti veći nego lani. Nova je godina ključna za jačanje napora na cjelovitim reformama", kazao je premijer Li pred 3.000 parlamentarnih zastupnika.

Kinesko je gospodarstvo pod pritiskom usporavanja rasta tržišta nekretnina, visoke razine zaduženosti i prevelikih tvorničkih kapaciteta.

Zbog toga je prošle godine BDP porastao 7,4 posto, što je za mnoge zemlje u svijetu vrtoglavi rast, ali za Kinu najsporiji u posljednje 24 godine.

Kako bi podržala rast gospodarstva, vlada će u ovoj godini povećati državnu potrošnju za 10,6 posto, na 2.740 milijardi dolara, a to će povećati proračunski deficit s lanjskih 2,1 na 2,3 posto BDP-a.

Premijer Li kazao je da će vlada nastaviti s reformama u državnim kompanijama i na liberalizaciji bankarskog sustava, kao i financijskih tržišta, u cilju restrukturiranja gospodarstva poticanjem domaće potrošnje na uštrb rasta izvoza i investicija.

"Kako bismo ublažili probleme i rizike, te postigli modernizaciju, Kina se mora osloniti na razvoj, a razvoj traži odgovarajuće stope rasta", kazao je primjer Li, istaknuvši kako je kineski gospodarski razvoj ušao u fazu 'nove normalizacije'.

Jedna od ključnih reformi povezana je s industrijskim sektorom, koji ima prevelike kapacitete i previše zagađuje okoliš.

"Proizvodnja je tradicionalno snažno područje Kine. Uvest ćemo strategiju "Made in China 2025', poticati razvoj na temelju inovacija, primijeniti pametne tehnologije, ojačati temelje, poticati zeleni razvoj i udvostručiti naše napore da unaprijedimo Kinu od kvantitativnog u proizvođača kvalitetnih proizvoda", kazao je premijer Li.

Istaknuo je i da se ove godine cilja otvaranje više od 10 milijuna novih radnih mjesta kako bi se stopa nezaposlenosti zadržala ispod razine od 4,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close