Kineska tvrtka preko Rusa ulazi u energetski sektor u Makedoniji?

Autor: Suzana Varošanec , 04. lipanj 2014. u 12:26
Thinkstock

Na taj bi način ruska tvrtka mogla bi doći do novca kojim bi isplatila svoja dugovanja, između ostalog i prema Gazpromu.

Ruska energetska tvrtka TGK-2,vlasnik termoelektrane u Skoplju, razmatra mogućnost prodaje dijela dionica kineskim investitorima, javlja Ruski vjesnik. Na taj bi način ruska tvrtka mogla bi doći do novca kojim bi isplatila svoja dugovanja, između ostalog i prema Gazpromu. 

Vrijednost termoelektrane procijenjena je na 263 milijuna dolara ( 9,6 milijardi rubalja). Inače, TGK-2 je termoelektranu u Makedoniji svojevremeno dobila kao kompenzaciju za dugove. 

TGK-2 (Teritorijalna tvrtka za proizvodnju električne energije br. 2) je ruska energetska tvrtka, kojom upravlja financijsko-industrijska grupacija Sintez Leonida Lebedeva, člana Vijeća Federacije. Termoelektrana u Skoplju dugo se smatrala projektom same tvrtke Sintez, koja danas tvrdi da je pri izgradnji makedonske termoelektrane Sintez bila samo "operater koji upravlja izgradnjom u interesu investitora", ali pritom ne navodeći o kojim tvrtkama se radi. 
Pregovori, pak, o prodaji samog TGK-2,  u cjelini ili po dijelovima, vodili su se, između ostalog, s kineskom Državnom elektrodistribucijskom kompanijom, inače s kojom Sintez ima sporazum o mogućoj izgradnji elektrane na Dalekom Istoku.. Osim toga, zajedničko poduzeće Sinteze i tvrtke Huadian (51 posto dionica posjeduju Kinezi) gradi termoelektranu u Jaroslavlju (250 kilometara sjeveroistočno do Moske) , te valja podsjetiti i na to da su nedavno Rusija i Kina potpisale plinski ugovor stoljeća.  

 TGK-2 je sklopila pogodbu o nabavi termoelektrane kapaciteta 220 MW u glavnom gradu Makedonije, a 28. svibnja priopćila da je postala vlasnik 100 posto dionica tvrtke Bitar Holdings Limited, registrirane na otoku Jersey, kojoj pripada 89,2 posto dionica tvrtke TE-TO AD Skopje, koja je, pak, vlasnik termoelektrane. 

Što se tiče stjecanja makedonske termoelektrane od strane navedene ruske energetske tvrtke, kako iznosi Ruski vjesnik riječ je o "kompenzaciji za dugove". TGK-2 je, naime, 2010. godine prihvatila prijedlog jedne investicijske tvrtke da uloži 220 milijuna dolara u dugove tvrtke za eksploataciju nafte Severneft, za koje postoji imovinska garancija. Dogovor je realiziran, ali je bio osporen i Severneft je kupila tvrtka EUROCHEM. Investicijska tvrtka tako je ostala dužna kompaniji TGK-2 i predložila je da otkupi termoelektranu u Makedoniji i preda je kao kompenzaciju. 

„Kontrola nad termoelektranom uspostavljena je preko dionica tvrtke Bitar, koje je ova investicijska tvrtka od ranije kontrolirala“, objašnjavaju u TGK-2.

Pritom je makedonska termoelektrana za TGK-2 značajna s gledišta pokrivanja vlastitih dugova, kako je navedeno i prema Gazpromu kojem duguje 6,9 milijardi rubalja. Direktor tvrtke Andrej Koroljov ranije je izjavio da bi prodaja)tri postrojenja – termoelektrane u Vologdi, Novgorodu i Makedoniji – mogla "svesti dugovanja na nulu".  

Potencijalni kupac termoelektrane u Makedoniji mogao bi biti vjerovnik tvrtke TGK-2, Gazprom, a izvori Kommersanta s tržišta tvrde da je Gazprom energoholding, proučavajući aktivu TGK-2, razmatrao i elektranu u Skoplju. No, na pitanje Kommersanta Gazprom energoholding izjavljuje da u ovom trenutku nije zainteresiran ni za kakvu imovinu TGK-2. Međutim, prema podacima kojima list raspolaže, danas postoji mogućnost prodaje udjela u termoelektrani jednoj kineskoj kompaniji, a ruska tvrtka Sintez, vlasnik kontrolnog paketa dionica TGK-2, ima iskustva u suradnji s Kinezima. Međutim, po mišljenju Sergeja Bejdena, starijeg analitičara Financijske korporacije Otkriće, vrijednost termoelektrane od gotovo 1300 dolara po 1 kW ukupnog kapaciteta je po svoj prilici precijenjena, uzimajući u obzir da elektrane na plin u Europi najčešće posluju s gubitkom. On sumnja da će investitori pod takvim uvjetima pristati uložiti novac u ovo postrojenje.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close