Kina zabranila aute koji zagađuju zrak

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2018. u 21:59
Na udaru kineski proizvođači

Na popisu su 553 vozila jer troše previše goriva i onečišćuju okoliš.

Od početka godine Kina je objavila popis od 553 vozila koja troše previše goriva i zagađuju okoliš.

Najveći dio modela kojima je u Kini sada zabranjena proizvodnja zapravo su oni kineskih proizvođača ili su rezultat zajedničkih ulaganja s nekom zapadnom kompanijom. Na popisu su tako i vozila proizvođača Cheryja kao i Dongfenga koji surađuje s Peugeot-Citroenom. Tu je i jedan model Chevroleta Cruze koji se također prije svega radio za kinesko tržište.

S druge strane, Kina ovom uredbom jamči niže poreze na osobna vozila za kupce električnih i hibridnih vozila u sljedeće tri godine kako bi potakla na kupnju. N.  U priopćenju se objavljuje kako su među njima i modeli njemačkih proizvođača Volkswagena i Daimlera, ali odmah je glasnogovornik koncerna VW predstavniku novinske agencije DPA u Pekingu ispravio ovu tvrdnju: svi modeli ovog koncerna koji se nalaze na popisu se ionako više ne proizvode.

Isto se čulo i iz Daimlera: postupak kineske vlade nema nikakvog utjecaja na produkciju, niti na prodaju u Kini. Njemački proizvođači objašnjavaju kako je tek riječ o novim graničnim vrijednostima za ispušne plinove za koje se uglavnom znalo i koje novi modeli ispunjavaju. Na popisu je jedan model Audija A4 i jedan model Mercedesa C-klase koji su se proizvodili prije svega za kinesko tržište, a moglo ih se naći i na tržištu Rusije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close