Kina uzvratila, carinit će 60 milijardi dolara robe iz SAD-a

Autor: Tomislav Pili , 18. rujan 2018. u 22:00
Industrija upozorava kako će se ozbiljno narušiti globalni lanci dobave/FOTOLIA

Situacija za globalni trgovinski poredak nije dobra, kaže profesor Luka Brkić, a krajnju cijenu platit će potrošači.

Trgovinski rat Amerike i Kine popeo se stepenicu više. Kina je u utorak objavila kako nema izbora osim odmazde na američke carine na dodatnih 200 milijardi dolara kineskog izvoza u SAD.

U tom slučaju Amerika će uzvratiti carinjenjem kompletnog kineskog izvoza, najavio je dan ranije predsjednik Donald Trump.  Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang izjavio je kako je američki potez donio "novu nesigurnost" u trgovinskim pregovorima između dva vodeća svjetska gospodarstva. Malo kasnije Reuters je objavio da će Kina od 24. rujna cariniti američku robu vrijednu dodatnih 60 milijardi dolara u sklopu protumjera.

No, razumljiva kineska reakcija riskira uvlačenje u još goru spiralu trgovinskog rata. Naime, najavljujući u ponedjeljak carine od 10 posto na približno 200 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz u SAD, predsjednik Trump je kazao kako će kineska odmazda aktivirati "treću fazu".  To znači carinjenje dodatnih 267 milijardi dolara vrijedne kineske robe. Drugim riječima, SAD bi carinio u tom  slučaju cjelokupni kineski izvoz.

 

267 mlrd.

dolara kineskog izvoza carinit će se u 'trećoj fazi'

Luka Brkić, profesor međunarodnih ekonomskih odnosa na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti kaže kako se nada do ovo još nije trgovinski rat u svojoj punoj snazi, ali se definitivno ide u tom smjeru. "Američki potezi traže odmazdu, ne samo Kine. Situacija nije dobra ni za SAD ni za globalni trgovinski poredak, a krajnju cijenu platit će potrošači", smatra Brkić.Carine uvedene u ponedjeljak počinju se primjenjivati od 24. rujna, a do kraja godine carinska stopa narast će na 25 posto.

Time Washington želi omogućiti američkim kompanijama vrijeme za prilagodbu kako bi pronašli alternativne dobavljače. Kina je do sada uvela carine na američku robu u vrijednosti 110 milijardi dolara, a predstavnici industrije upozoravaju kako će ovi posljednji Trumpovi potezi ozbiljno narušiti globalne lance dobave. Luka Brkić smatra kako Kina ima alate koji pojačavaju uvjerljivost njezina odgovora. To je novi model rasta temeljen na domaćoj potrošnji i investicijama, zatim najveće devizne rezerve na svijetu od tri bilijuna dolara te mogućnost manipuliranja tečajem, kaže Brkić.

Komentirajte prvi

New Report

Close