Kina uhitila disidenta

Autor: Poslovni dnevnik , 05. kolovoz 2018. u 21:59
Ne zna se gdje je policija odvela disidenta/Reuters

Za turneje kineskog lidera po Africi, Wenguang je kritizirao ‘diplomaciju čekovne knjižice’.

Ugledni kineski intelektualac, kritičan spram komunističkog režima, nestao je i nedostupan je od petka, nakon što su oružane snage upale u njegov stan i prekinule intervju koji je davao izravno američkoj televiziji.

Umirovljeni sveučilišni nastavnik Sun Wenguang, 80-godišnjak, telefonski je davao intervju televizijskoj postaji na mandarinskom medijske mreže Voice of America (VOA), koju financira američka vlada, kad su policajci upali u njegov dom u Jinanu.  "Policija je došla da me ušutka!", uzviknuo je Sun nabrojavši osam pripadnika snaga reda, otkriva audiosnimka emitirana u srijedu. 

Prije nego što je snimanje prekinuto, čuje se glas intelektualca kako govori policajcima: "Ovdje ste nezakonito! Ja imam pravo na slobodu govora!" Incident pokazuje da u pet godina, otkako je na vlast stupio predsjednik Xi Jingping, jača represija aktivista za ljudska prava, te se i najmanja kritika Komunističke partije nemilosrdno cenzurira i guši.

Sun Wenguang napisao je prošlog mjeseca otvoreno pismo Xi Jinpingu u kojem osuđuje "diplomaciju čekovne knjižice" Pekinga u Africi. Zbilo se to upravo u vrijeme kada je kineski predsjednik krenuo na veliku turneju po tom kontinentu, gdje su kineska ulaganja golema.

Sun Wenguang jedan je od najstarijih aktivista za građanska prava u Kini i pod strogim je nadzorom vlasti. Supotpisnik je manifesta za slobodne izbore, tzv. Povelje 08 iz 2008. Zbog tog je teksta sveučilištarac Liu Xiaobo poslan u zatvor, prije nego što je dobio Nobelovu nagradu za mir i preminuo u zatočeništvu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close