Kina u uspavanu ekonomiju ubrizgava 300 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 05. ožujak 2019. u 22:00
Peking očekuje ove godine najniži rast BDP-a u tri desetljeća/REUTERS

Fiskalni poticaji kroz niža porezna davanja i doprinose posebno ciljaju sektore proizvodnje, prijevoza i građevinarstva.

Kina ove godine očekuje najsporiji rast gospodarstva u posljednja tri desetljeća, pa je najavila udvostručenje fiskalnih poticaja u odnosu na prošlu godinu.

Na otvaranju godišnjeg plenarnog zasjedanja kineske Narodne skupštine premijer Li Keqiang kazao je kako vlada za ovu godinu očekuje rast BDP-a između šest i 6,5 posto. Podsjetimo, prošle godine rast je iznosio 6,6 posto. 

Pripreme za tešku bitku
Obrativši se delegatima, Li je upozorio na izazove s kojima se suočava drugo gospodarstvo svijeta. "Okružje za kineski razvoj ove je godine još složenije i ozbiljnije. Bit će više rizika, predvidljivih i nepredvidljivih i moramo biti potpuno pripremljeni za tešku bitku", rekao je premijer, a prenosi Reuters. Pripreme za bitku koju Li spominje uključuje rasterećenje kompanija za dva bilijuna juana (298 milijardi dolara) kroz smanjenje poreza i doprinosa.

To je znatno više od lanjskih fiskalnih poticaja koji su dosegli 1,3 bilijuna juana. Podsjetimo, kinesko gospodarstvo prošle je godine poraslo po najnižoj stopi od 1990. godine zbog trgovinskih napetosti s Amerikom, ali i vladinog suzbijanja rizika za financijski sustav što je kompanijama povećalo troškove zaduživanja i narušilo investicije.

Ovogodišnji poticaji ciljaju sektore proizvodnje, prijevoza i građevinarstva, pa će PDV proizvođačima biti snižen sa 16 na 13 posto, a prijevoznicima i građevinarima sa 10 na devet posto. Ekonomski analitičari primjećuju da je Peking usvojio raspon procjena rasta BDP-a što vladi daje prostora za manevar. Međutim, povećanje fiskalnih poticaja eksplicitno je priznanje Pekinga da je i dalje zabrinut ekonomskim rastom.

Novih 11 milijuna radnika
"Ako niste bolesni ne uzimate tako mnogo lijekova odjednom. To znači da problemi nisu nestali, i dalje su prisutni", ocjenjuje za Reuters Iris Pang, analitičarka za Kinu u banci ING. Radi podrške rastu Li Keqiang je kazao kako će vlada pozorno motriti situaciju s radnim mjestima u izvoznim kompanijama znatno izloženima američkom tržištu.

Ako se ostvare vladini planovi, u gradovima će ove godine biti stvoreno dodatnih 11 milijuna radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti u urbanim područjima trebala bi se zadržati oko 4,5 posto. Istovremeno će se tamošnjim kompanijama sniziti iznos za socijalne doprinose. Niži proračunski prihodi te veća javna potrošnja podignut će ove godine manjak proračuna na 2,8 posto BDP-a, s lanjskih 2,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close