Kina tvrdi da će potrošiti 6 bilijuna dolara za klimatski plan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. lipanj 2015. u 08:29
Foto: Thinkstock

Kina će platiti preko 6,6 bilijuna dolara kako bi ostvarila ciljeve u smanjenju emisije stakleničkih plinova koje će postaviti do kraja ovoga mjeseca u svojoj strategiji za klimatske pregovore Ujedinjenih naroda.

Kina će platiti preko 6,6 bilijuna dolara kako bi ostvarila ciljeve u smanjenju emisije stakleničkih plinova koje će postaviti do kraja ovoga mjeseca u svojoj strategiji za klimatske pregovore Ujedinjenih naroda, rekao je u utorak glavni kineski pregovarač na tim razgovorima.

Xie Zhenhua, posebni predstavnik za pitanja klimatskih promjena Kineskog povjerenstva za nacionalni razvitak i reformu, rekao je da će ciljevi koje će Kina zacrtati do kraja lipnja biti "vrlo ambiciozni".

Xie je sudjelovao na trodnevnom forumu Strateški i gospodarski dijalog u Washingtonu gdje se susreo sa svojim američkim kolegama među kojima i klimatskim progovaračem Toddom Sternom.

Kako bi postigla svoje ciljeve Kina, najveći svjetski emiter stakleničkih plinova, mora rekonstruirati svoj energetski sektor ovisan o ugljenu i razviti nove izvore energije, rekao je Xie.

Mada se ne znaju ključne pojedinosti kineskog plana očekuje se da on uključi ciljeve objavljene u studenom kada je Kina postigla važan dogovor s Washingtonom o klimatskim promjenama prema kojem će do 2030. zaustaviti rast svoje emisije i zadovoljavati 20 posto svojih energetskih potreba iz izvora koji ne ispuštaju ugljikove plinove.

Komentirajte prvi

New Report

Close