Kina spremna pomoći da se 
Neum prometno deblokira

Autor: Agencija VLM , 08. lipanj 2014. u 16:01
Thinkstock

Kineski veleposlanik u BIH Dong Chunfeng u svom prvom posjetu Općini Neum.

– Ako ljudi žele živjeti dobro i uz to biti još i bogati, onda prvo moraju izgraditi dobre prometnice – s tom je poznatom kineskom poslovicom svoj prvi posjet općini Neum završio kineski veleposlanik u BiH Dong Chunfeng. Lokalna vlast u Neumu tako je bila počašćena ovim prvim posjetom kineskog dužnosnika koji je na kraju bio oduševljen ljepotama neumskog područja pri čemu se nije znao izjasniti je li ljepše na samom moru ili pak u neumskom zaleđu.

Prometnice noćna mora

Stoga je kineskog veleposlanika primili izaslanstvo Općine Neum u kojem su uz načelnika dr. Živka Matuška bili još i predsjednik Općinskog vijeća Neum Mirko Pavlović, pomoćnik načelnika u Službi za financije i gospodarstvo Vicko Jogunica i pomoćnik načelnika u Službi za stambeno komunalne poslove, izgradnju i razvoj Josip Njavro. Uz sve prirodne ljepote neumskog kraja i ovdašnje političke i gospodarske situacije na sastanku s kineskim veleposlanikom dosta se govorilo i o problemu prometne izoliranosti Neuma u odnosu na ostatak BiH. Tu se naravno misli na dosta lošu prometnicu koja iz pravca Stoca preko Hutova vodi do Neuma, a koja je toliko uska, strma i neuvjetna da je vozačima tijekom ljetnih mjeseci i prometnih gužvi zapravo prava noćna mora. Uz sve to istaknut je i problem jako spore izgradnje planirane brze magistrale Neum – Stolac – Mostar a čija izgradnja nije u nadležnosti Općine Neum.

Matuško poziva turiste

– Poznato je kako je Kina prva u svijetu po toj dužini prometnica i zaista nam je žao kada vidimo da se ovako lijepo područje susreće s problemom loših prometnica. Tu smo da pružimo pomoć koliko smo u mogućnosti jer bez dobrih cesta i nema kvalitetnog života a kamoli turizma -poručio je kineski veleposlanik u BiH, te dodao kako je cijela BiH bogata prirodnim resursima, ali je pitanje infrastrukture zapravo veliki problem. I tu postoji veliki potencijal za suradnju između NR Kine i ovih područja u BIH. Načelnik Matuško je istaknuo kako je Neum spreman za prijam još većeg broja turista iz NR Kine.

Komentari (5)
Pogledajte sve

To bi oni radili “mukte” ali sa svojim firmama pa onda koji hotel i eto ti kineske četvrti ….. bolje i makadamom al svojim



@gorgija

Pa cijeli clanak je o neumu. A magistrala je Neum – Stolac – Mostar.

a to je u hrvatskoj? e onda sam se fakat zeznuo. a i kinezi su izgleda čitali neku krivu mapu kad su se tako izblamirali da pošalju pogrešnog veleposlanika.

@gorgija

Pa cijeli clanak je o neumu. A magistrala je Neum – Stolac – Mostar.


Dalje Kinezi ruke od Hrvatske!

ha ha bez brige neće oni hrvatsku ni štapom, pa gdje si ti čovječe u ovom članku vidio da se spominje i h od hrvatske?

New Report

Close