Kina se uključila u rješavanje ukrajinske krize

Autor: Agencija VLM , 10. ožujak 2014. u 10:40
Foto: Thinkstock

Situacija u Ukrajini je ekstremno komplicirana i najbitnije je da sve strane ostanu mirne i suzdrže se naglih poteza kako bi se izbjegla eskalacija tenzija, rekao je Xi Obami.

Kineski predsjednik Xi Jinping u telefonskom razgovorima sa američkim predsjednikom Barackom Obamom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel zatražio je da se pronađe političko rješenje za krizu u Ukrajini te od svih "sukobljenih" strana traži da smire situaciju.

"Situacija u Ukrajini je ekstremno komplicirana i najbitnije je da sve strane ostanu mirne i suzdrže se naglih poteza kako bi se izbjegla eskalacija tenzija",  rekao je Xi Obami, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova, piše Guardian.

Sitacija je izrazito osjetljiva

"Rješenje krize mora se tražiti političkim i diplomatskim putem", dodao je Xi. Kineski predsjednik kazao je Merkel da je "izrazito osjetljiva" i treba oprezno "vagati" poteze. Merkel je jučer poručila ruskom predsjedniku Putinu da je referendum o odcjepljenju Kirma, koji Moskva podržava, protuzakonit i protuustavan.

"Kancelarka je objasnila situaciju u Ukrajini i istaknula napore kako bi se došlo do političkog rješenje sukoba", napisao je u priopćenju glasnogovornik njemačke vlade, Steffen Seibert te dodao kako se kineski predsjednik složio da rješenje treba tražiti kroz dijalog.

"Nećemo se odreći niti centimetra teritorija"

Jučer je Vladimir Putin u telefonskim razgovorima njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i britanskim premijerom Davidu Cameronu rekao da je referendum na Krimu u skladu sa međunarodnim pravom. "Putin je naglasio da koraci koje je poduzela legitimna vlada na Krimu su temeljeni na međunarodnom pravu te da se njima brane legitimni interesi stanovnika Krima", stajalo je u priopćenju.

Jučer je premijer Ukrajine Arsenij Jatsenjuk poručio da se neće odreći niti centimetra ukrajinskog teritorija. – Ovo je naša zemlja – poručio je okupljenim građanima na slavlju 200. godišnjice rođenja pjesnika Tarasa Ševčenka. "Naši očevi i djedovi su prolijevali svoju krv za ovu državu. I nećemo predati niti centimetra ove države. Rusija i njezin predsjednik ovo moraju znati", zaključio je Jatsenjuk.

Komentirajte prvi

New Report

Close