Kina pri vrhu zemalja s najvećim nejednakostima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. prosinac 2012. u 10:11
EPA

Jaz između bogatih i sriomašnih u Kini razlog je velike zabrinutosti kineskog komunističkog režima.

Jaz između bogatih i siromašnih u Kini produbio se do te mjere da je drugo svjetsko gospodarstvo u samom vrhu zemalja s najvećim nejednakostima na svijetu, objavio je institut koji djeluje pri središnjoj kineskoj banci.

Koeficijent Gini, što ga je razvio statističar Corrado Gini, iznosio je za 2010. godinu 0,61, navodi Centar za ispitivanja i istraživanja prihoda u kućanstvima. Oznakom ništice vrednuje se savršeno jednako društvo u kojem svi imaju jednake prihode, a 1 je oznaka za društva u kojima su prihodi koncentrirani u rukama jedne osobe, dakle jednog vlasnika i njegovih robova. "Danas su goleme razlike u prihodima kućanstava u Kini", navodi Institut za istraživanja financija te ističe "Koeficijent Gini 0,6 doista je rijedak u svijetu".

Jaz između bogatih i sriomašnih u Kini razlog je velike zabrinutosti kineskog komunističkog režima. Objava indeksa odjeknula je napose zato što vlada deset godina nije objavila takve podatke. Godine 2000., službeni indeks Gini iznosio je 0,412. S vrijednošću 0,61 Kina je svrstana na vrh skupine od 16 drugih zemalja prema ljestvici Svjetske banke s najvećim disparitetom u plaćama.

Državni dnevnik Global Times piše da jaz između bogatih i siromašnih u Kini zvoni "na uzbunu".

Komentirajte prvi

New Report

Close