Kina pojačava uvoz mesa iz Brazila

Autor: Poslovni dnevnik , 12. rujan 2019. u 21:59
Brazilci u Kinu izvoze i magareće meso/REUTERS

Izvozit će 25 tvornica, od kojih 17 prerađuje govedinu, šest piletinu a po jedna svinjsko i magareće meso.

Kina je izdala dozvole za uvoz za 25 brazilskih tvornica za preradu mesa, priopćilo je brazilsko ministarstvo poljoprivrede. Priopćeno je kako sve te tvornice, od kojih 17 prerađuje govedinu, šest piletinu i po jedna svinjsko i magareće meso – "mogu odmah početi s izvozom". 

Kina je najveće brazilsko izvozno tržište goveđeg mesa, piletine i svinjetine, a potražnja je porasla od prošle godine nakon što je epidemija svinjske gripe smanjila stada kineskih svinja. Izvoz brazilskog svinjskog mesa u Kinu porastao je za 48 posto u prvih osam mjeseci godine, dok je izvoz govedine porastao za 17 posto, a piletine za 37 posto. Orlando Ribeiro, tajnik  za trgovinu i vanjske odnose u brazilskom ministarstvu poljoprivrede, rekao je da vlada pozdravlja dodatna odobrenja za otvaranje tvornica za preradu mesa.

Sugerirao je da će Brazil pojednostaviti postupak evaluacije nekih postrojenja za pakiranje mesa, a takav bi potez zahtijevao posebno odobrenje iz Pekinga. Pro tom sistemu, brazilska će vlada sastaviti revidirani popis potencijalnih dobavljača Kine koji bi mogli unaprijed biti odobreni ako ispunjavaju sanitarne i kvalitetne zahtjeve te zemlje, kaže e Ribeiro. Do proširenja mogućnosti u Kini došlo je zato što se brazilski izvoznici mesa suočavaju s puno strožim nadzorom na tržišta kao što je Europa nakon što je bum u uzgoju stoke doprijet  krčenju šuma i požarima u amazonskoj prašumi i drugim, podjednako osjetljivim staništima.

Doduše, vodeći brazilski prerađivači mesa tvrde kako kontroliraju svoje opskrbne lance upravo kako bi izbjegli kupnju stoke s ilegalno pošumljene zemlje.  Brazilski prerađivači Minerva i Marfrig izjavili su  da svaki od njih ima po dva pogona ovlaštena za izvoz govedine u Kinu. Nakon objave dobre vijesti iz Kine, dionice Marfriga porasle su u jednom danu za 3,9 posto, a dionice Minerve za čak 5,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close