Kina odgovorila Trumpu pokretanjem valutnog rata

Autor: Tomislav Pili , 05. kolovoz 2019. u 22:00
Analitičari ocjenjuju da će kineska valuta nastaviti slabjeti/REUTERS

S obzirom da trgovinski rat eskalira, kineska vlada ima sve manje razloga održavati stabilnost juana.

Kina je na američku najavu uvođenja dodatnih carina odgovorila zabranom uvoza američkih poljoprivrednih proizvoda te najvećim slabljenjem vrijednosti valute u 11 godina.

Time je trgovinski rat između te dvije države prerastao i u valutni rat. Snažan pad vrijednosti juana nastupio je nakon što je Narodna banka Kina u ponedjeljak objavila srednji tečaj na 6,9225 dolara. To je najniža razina službenog tečaja od prosinca prošle godine. Međutim, u trgovanju na valutnim tržištima tečaj juana prema dolaru kretao se oko 7,02 juana. Time je tečaj prvi put prešao razinu od sedam juana od početka svibnja 2008. godine, podsjeća Reuters.

Prema mišljenju valutnih stručnjaka, Kina je ovim potezom "skinula rukavice" po pitanju tečaja. "Narodna banka u potpunosti je dala zeleno svjetlo za deprecijaciju juana", za Reuters ističe Ken Cheung, analitičar hongkonške Mizuho banke. Slabljenje tečaja posljedica je najave američkog predsjednika Donalda Trumpa od prošlog petka da će 1. rujna stupiti na snagu carine od 10 posto na dodatnih 300 milijardi dolara kineskog izvoza u SAD, a što je zaprepastilo financijska tržišta. 

S obzirom da trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije eskalira, Peking ima sve manje razloga održavati stabilnost juana, pa analitičari ocjenjuju da će kineska valuta nastaviti slabjeti.

"Kratkoročno, tečaj juana uvelike će biti određen kretanjima u domaćem gospodarstvu.  Ako se rast BDP-a u trećem tromjesečju stabilizira, juan bi se mogao stabilizirati oko 7,2 do 7,3 juana za dolar", smatra Zhang Yi, glavni ekonomist pekinškog Zhonghai Shengrong Capital Managementa, navodi Reuters.

Kineska središnja banka u priopćenju je slabljenje tečaja povezala s posljedicama trgovinskog rata, ali je i dodala kako neće mijenjati tečajnu politiku te kako su fluktuacije tečaja normalne. U svakom slučaju, pad tečaja dodatno će "doliti ulje na vatru" s obzirom da je Trump više puta optuživao Kinu da manipulira tečajem. 

Tečaj sada postaje kinesko oružje, kao i zabrana državnim kompanijama da uvoze američku pšenicu, kukuruz i soju. Podsjetimo, Trump je u lipnju najavio kako će Kina kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda, posebno iz njegove izborne baze na Srednjem zapadu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close