Kina ne očekuje mnogo od sastanka Xi-Trump u Japanu

Autor: Tomislav Pili , 20. lipanj 2019. u 21:59
Xi Jinping i Donald Trump/REUTERS

Peking traži razrješenje tri glavna razmimoilaženja.

Američki i kineski predsjednik sastat će se u sklopu summita zemalja G20 koji se idućeg tjedna održava u Japanu, ali kineski mediji najavljuju kako ne treba očekivati veliki pomak u razrješenju trgovinskih tenzija.

Nakon što je američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer u srijedu izjavio da će u "idućih dan i pol" razgovarati s kineskim vicepremijerom i glavnim pregovaračem Liu Heom, kinesko ministarstvo trgovine u četvrtak je objavilo kako se Peking nada da će SAD stvoriti neophodne uvjete za dijalog, prenosi Reuters.

Kako je izjavio glasnogovornik tog ministarstva Gao Feng, dijaloga ne može biti ako se ne razriješe tri glavna razmimoilaženja u stajalištima, među kojima je i Trumpova prijetnja uvođenja carina na cjelokupni kineski uvoz.

Na to su se nadovezali napisi državnih medija kako je malo vjerojatno da će predstojeći razgovori Xi-Trump odmah riješiti glavna neslaganja.

Međutim, dvije strane mogu započeti novu fazu pregovora, dodaju kineski mediji. China Daily piše kako su obje strane raspoložene za ozbiljan dijalog.

Komentirajte prvi

New Report

Close