Kina kroz Syngentu rješava problem proizvodnje hrane

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 04. veljača 2016. u 22:00
Syngentina tehnologija presudna je u kineskoj proizvodnji hrane

Preuzimanje Syngente privuklo je pažnju i američkih službi koje brinu o nacionalnoj sigurnosti.

Kina je ponudom ChemChine od 43 milijarde dolara za švicarsku Syngentu otvorila novo poglavlje u domaćem sektoru proizvodnje hrane jer spajanje dviju kompanija ujedno znači i da Kina dobiva priliku smanjiti vlastitu ovisnost o uvoznoj hrani te priliku za modernizaciju poljoprivredne industrije.

Kini, najvećem poljoprivrednom tržištu, treba Syngentin sjemenski portfelj koji uključuje i patente zaštićenih sjemena kako bi zemlja osigurala dovoljno hrane za stanoviništvo. Kineska je poljoprivreda opterećena i lošom kvalitetom tla što je rezultat intezivnog uzgoja i pretjeranog korištenja kemikalija što u konačnici rezultira i nestašicom usjeva.

Prostor za modernizaciju
Spajanjem se, dakle, ovdje Syngenti otvara prostor za ulaganje u modernizaciju kineske poljoprivrede, za razliku od dosadašnjeg oslanjanja na tradicionalne pristupe obradi usjeva. Drugim riječima, za prehranu 1,5 milijardi stanovanika Kini su Syngentina tehnologija i znanja – neophodna.

 

43mlrd.

dolara vrijedi spajanje ChemChine i Syngente

S druge strane spajanje s ChenChinom označava i slabljenje snage drugog velikog igrača na globalnom tržištu agrokemikalija i rivala, američkog Monsanta, ali i izazivanje pozornosti američkih regulatora. John Ramsay, izvršni direktor Syngente, smatra da se spajanje dviju kompanija ne bi trebalo susresti s većim regulatornim izazovima i ne očekuje ni da će Odbor za strana ulaganja u SAD-u (CFIUS), koji vodi brigu američkoj nacionalnoj sigurnosti, stvarati prepreke. No ulazak stranih investitora, posebice azijskih, obično podigne obrve američkih dužnosnika.

Ne rade povjerljive poslove
Syngenta četvrtinu svojih prihoda generira na sjevernoameričkom tlu, a osim sjedišta u Sjevernoj Karolini posjeduje pogone i u drugim dijelovima SAD-a. Davor Pisk, Syngentin glavni operativni direktor, zato je pojasnio da Syngenta ne obavlja povjerljive poslove za američku vladu niti ima posjede u blizini osjetljivih američkih državnih objekata. Najavio je da će Syngenta, bez obzira što po njima ne postoji vidljiva ugroza  američke nacionalne sigurnosti, s CFIUS-om surađivati na otklanjaju svih potencijalnih sumnji. U portfelju ChemChine strane kompanije nisu rijetkost – prošle su godine kupili talijanskog proizvođača guma Pirelli.

Komentirajte prvi

New Report

Close