Kina izvodi mornaričke vježbe na Tihom oceanu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2013. u 13:03
Epa

Kineski predsjednik Hu Jintao učinio je prioritetom jačanje ratne mornarice, posebno njezino pretvaranje u flotu koja može operirati daleko od obale Kine.

 Tri moderna kineska ratna broda isplovila su u srijedu radi mornaričkih vježbi u zapadnom dijelu Tihog oceana, a ta flotila će vjerojatno proći kroz sporne vode u Istočnom i Južnom kineskom moru, javili su državni mediji.

Službena novinska agencija Xinhua opisala je manevre kao rutinske, ali oni dolaze u trenutku kada je Kina upletena u sve ogorčenije sporove oko pomorskog teritorija s Japanom i s nekoliko zemalja jugoistočne Azije. "Flota će provesti više od 20 vrsta vježbi, uključujući pomorske sukobe, borbene vježbe na otvorenom moru, zaštitu pomorskih prava te zapovijedanje i kontrolu", prenosi Xinhua priopćenje ministarstva obrane. "Ove vježbe na otvorenom moru održat će se u Žutom moru, Istočnom kineskom moru, Južnom kineskom moru, tjesnacima Miyako i Bashi te u moru istočno od Tajvana", navodi se u priopćenju.

Kineski predsjednik Hu Jintao učinio je prioritetom jačanje ratne mornarice, posebno njezino pretvaranje u flotu koja može operirati daleko od obale Kine. No, rastući proračun Kine za obranu, razvoj vojske i nedostatak transparentnosti alarmirali su susjedne zemlje i SAD.

Kina je prošle godine stavila u službu svoj prvi nosač zrakoplova, a razvija i 'nevidljive' lovačke zrakoplove. U nedjelju je vlada u Perkingu priopćila da je ponovo testirala novi sustav za rušenje projektila. Pomorske vježbe na Tihom oceanu "normalan su način uvježbavanja za podizanje borbene sposobnosti mornarice", izjavio je jedan mornarički časnik za agenciju Xinhua, dodajući kako je uobičajeno za druge mornarice da izvode manevre daleko od kuće.

Komentirajte prvi

New Report

Close