Kina će u idućih 20 godina kupiti više od 7.000 zrakoplova i potrošiti više od 1.000 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. rujan 2017. u 14:02
Foto: Thinkstock

Boeing i njegov europski konkurent Airbus bore se za tržišni udjel u Kini, najbrže rastućem svjetskom zrakoplovnom tržištu, pri čemu obje kompanije u toj zemlji imaju proizvodne pogone.

Kineske aviokompanije vjerojatno će u narednih 20 godina kupiti više od 7.000 zrakoplova vrijednih 1.100 milijardi dolara kako bi podmirile rastuću potražnju za domaćim i inozemnim putovanjima, prognozirao je u srijedu američki proizvođač zrakoplova Boeing.

U Boeingu procjenjuju da će u razdoblju do 2036. godine kineski prijevoznici kupiti 7.240 zrakoplova, čime su povisili prošlogodišnju procjenu za 6,3 posto.

"Tu dugoročnu prognozu podupiru kineski kontinuirani gospodarski rast, značajna ulaganja u infrastrukturu, rastuća srednja klasa i razvoj modela poslovanja zrakoplovnih kompanija", kazao je potpredsjednik za marketing Boeingove podružnice za komercijalne zrakoplove Randy Tinseth.

U Boeingu procjenjuju da će se tri četvrtine od 7.240 očekivanih narudžbi odnositi na uskotrupne zrakoplove, zahvaljujući snažnoj potražnji za letovima u Kini i Aziji. Potražnju za širokotrupnim zrakoplovima procjenjuju na 1.670 novih zrakoplova.

"Očekuje se da će zrakoplovne flote kineskih kompanija rasti značajno brže od svjetskog prosjeka, pri čemu će gotovo 20 posto globalne potražnje za novim zrakoplovima generirati kompanije sa sjedištem u Kini", napominje Tinseth.

Boeing i njegov europski konkurent Airbus bore se za tržišni udjel u Kini, najbrže rastućem svjetskom zrakoplovnom tržištu, pri čemu obje kompanije u toj zemlji imaju proizvodne pogone.

Obje tvrtke uvelike profitiraju od agresivnih planova širenja kineskih aviokompanija, koje trenutno bilježe pad prinosa po putniku na određenim linijama uslijed pojačane konkurencije i i povećanja kapaciteta.

Tinseth drži da je pad prinosa privremen. "U pitanju su velika ulaganja za koja treba vremena, u konačnici će se isplatiti", smatra on.

Ukazuje i na izraženiji optimizam u pogledu dugoročnih gospodarskih prognoza, s obzirom na neočekivano snažan kineski gospodarski rast u ovoj godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close