Kina će još ulagati u digitalnu ekonomiju

Autor: Tomislav Pili , 26. rujan 2018. u 21:59
Rast od 18 posto/REUTERS

Tamošnji tehnološki sektor već sada vrijedi 3,8 bilijuna dolara, trećinu BDP-a.

Digitalna ekonomija u budućnosti će postati glavni generator radnih mjesta u Kini, najavile su tamošnje institucije.

Nacionalno povjerenstvo za razvoj i reforme (NDRC) pozvalo je u srijedu na dodatni razvoj tamošnje digitalne ekonomije koja već sada vrijedi 3,8 bilijuna dolara.

"Kina će promovirati digitalnu transformaciju tradicionalnih sektora, usmjeravajući više radnika u promjenu posla i poboljšavanje kvalitete zaposlenosti", stoji u objavi NDRC-a.

Kako bi stvorila više visokotehnoloških radnih mjesta, Kina će dodatno poticati ulaganja u područjima poput interneta stvari, analize velikih količina podataka, računalstva "u oblaku" te umjetne inteligencije.

Druga svjetska ekonomija također će aktivno privlačiti inozemne talente radi promocije inovacija u digitalnoj ekonomiji, dodali su iz NDRC-a. Kineska digitalna ekonomija lani je porasla 18 posto na 3,8 bilijuna dolara što je jednako trećini vrijednosti BDP-a.

NDRC očekuje da će digitalna ekonomija pomoći u poticanju poljoprivrede s obzirom na želju vlade u Pekingu da oživi ruralna područja.

Stotine milijuna Kineza koriste aplikacije za umrežavanje, zabavu, igranje i kupnju. K tome, u urbanim dijelovima sve se manje koristi gotovina zahvaljujući mobilnom plaćanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close