Kći osnivača Huaweija pred izručenjem u Ameriku

Autor: Tomislav Pili , 22. siječanj 2019. u 22:00
Meng Wanzhou uhićena je 1. prosinca pod optužbom kršenja sankcija prema Iranu/REUTERS

Kina je odmah jučer upozorila SAD i Kanadu da su u slučaju Meng zloupotrijebili sporazum o izručivanju.

Američkim i kanadskim odnosima s Kinom prijeti novo dolijevanje ulja na vatru. Kako prenosi Reuters, Sjedinjene Države započet će proces službenog izručenja direktorice Huaweija Meng Wanzhou iz Kanade, rekao je kanadski veleposlanik u SAD-u što je potez koji će dodatno otežati odnose s Kinom.

Rok istječe 30. siječnja
U intervjuu za kanadski dnevni list Globe & Mail, veleposlanik David MacNaughton prenio je da je SAD najavio Kanadi da će tražiti njezino izručenje, no nije rekao kada će SAD zahtjev i podnijeti.  Rok za zahtjevom izručenja istječe 30. siječnja, 60 dana otkako je Meng  pritvorena 1. prosinca u Vancouveru. Meng, inače kći osnivača Huaweija Rena Zhengfeija, uhićena je na zahtjev SAD-a zbog navodnog kršenja američkih sankcija protiv Irana.

Oslobođena je uz jamčevinu prošli mjesec, a na vankuverskom sudu će se pojaviti 6. veljače. Odnosi Kine i Kanade zahladili su nakon uhićenja. Kina je uhitila dvoje kanadskih državljana, a trećeg osudila na smrtnu kaznu zbog krijumčarenja droge. Kina je u utorak upozorila da su Kanada i SAD u slučaju Meng zloupotrijebili sporazum o izručenju.  Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying to je poručila na redovnom sastanku s novinarima te je ponovila poziv Kanadi da oslobodi Meng.

Svatko tko bi pošteno procijenio ovaj slučaj došao bi do zaključka da je Kanada pogriješila u svojim postupcima, dodala je glasnogovornica. Iz Huaweija, vodećeg svjetskog proizvođača telekomunikacijske opreme, poručili su kako ne komentiraju pravosudne procese koji su u tijeku. Glasnogovornik američkog ministarstva pravosuđa znakovito je izjavio kako će ta institucija komentirati ovaj slučaj kroz svoje dokumente.

Analiza rizika
U tekstu objavljenom u ponedjeljak nekadašnji šef kanadske obavještajne službe smatra kako bi Kanada trebala zabraniti Huaweiju isporuku telekomunikacijske opreme nove generacije. Inače, kanadska vlada analizira sigurnosne rizike nakon što su SAD i Australija već uveli takve zabrane zbog navodne povezanosti Huaweija i kineske tajne službe. Huawei je više puta demantirao takve navode.

Komentirajte prvi

New Report

Close