Kazne za iznajmljivanje stanova na Airbnbu i Bookingu

Raste iznajmljivanje stanova preko popularnih platformi Raste iznajmljivanje stanova preko popularnih platformi

Slovenski poreznici prijete vlasnicima zbog neprijavljenih prihoda od stambenih kvadrata u kojima borave turisti.

Računa se da će ove godine oko 200.000 noćenja u Sloveniji ostvariti vlasnici stanova i kuća koji su svoje stambene kvadrate iznajmljivali preko platformi "ekonomije dijeljenja", kao što su Airbnb i Booking, pa je slovensko Ministarstvo financija upozorilo one koji te prihode nisu prijavili da im prijeti plaćanje visokih kazni.

Ako svoje neprijavljene prihode od iznajmljivanja stanova prijave do kraja siječnja sljedeće godine, platit će samo porez i zaostale kamate, u protivnom im prijete kazne od 400 do 30.000 eura, objavila je državna financijska uprava. Slovenski poreznici upozoravaju kako provode posebnu kontrolu takvog ilegalnog oblika aktivnosti u turizmu i da inspektori imaju pravo kontrolirati iznajmljivače, predstavljajući im se kao zainteresirani gosti jer u suprotnom bez dopuštenja ne bi mogli ulaziti u privatne stanove.

Iznajmljivanje stanova stranim turistima preko platformi kao što su Airbnb i Booking posljednjih godina u Sloveniji poprima sve više maha, osobito u Ljubljani, ali i poznatim turističkim destinacijama poput Bleda i Bohinja. Oni upoznati s tom problematikom navode kako mnogima koji se bave iznajmljivanje stanova stranim turistima preko Airbnba i Bookinga registraciju djelatnosti i zakonito plaćanje poreza onemogućuju birokratski propisi, pa se dio aktivnosti odvija "ilegalno".

Vlasnik stana koji na taj način ostvaruje bilo kakav prihod morao bi po važećem zakonu o turističkoj djelatnosti goste prijavljivati policiji i voditi knjigovodstvo, odnosno posao registrirati kroz posebnu tvrtku te plaćati porez, doprinose i turističku taksu.

Vlasnici stanova u višeetažnim zgradama trebali bi osim toga za iznajmljivanje vlastitih stanova dobiti pismenu dozvolu tri četvrtine stanara koji žive u zgradi, što je često gotovo nemoguće. Zato su iznajmljivači stanova predlagali da se zakonski olakšaju propisi koji reguliraju turističku djelatnost, omogućavanjem plaćanja poreznog godišnjeg paušala od stotinjak eura za iznajmljivanje soba do tri ili četiri mjeseca u godini, što nije prihvaćeno. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!