Kazna Googleu nakon sedam godina malo znači rivalima

Autor: Tomislav Pili , 27. lipanj 2017. u 22:00
Europska povjerenica Margrethe Vestager/REUTERS

U digitalnoj ekonomiji duge istrage često znače da se narušavanje tržišne utakmice isplati, a prekršitelj eliminira konkurenciju.

Google je izgubio svoju najveću regulatornu bitku do sada, ali presuda Europske komisije možda stiže prekasno. Ta je institucija u utorak kaznila internetskog diva s 2,42 milijarde eura zbog favoriziranja svoje web trgovine. Time je dovršena prva od tri istrage koje se vode u Bruxellesu protiv te kompanije zbog sumnji u narušavanje tržišne utakmice.

Kupci bez izbora
Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager istaknula je na konferenciji za novinare kako Googleova strategija nije bila samo u privlačenju kupaca na način da nudi bolje proizvode od konkurencije.

"Google drugim kompanijama nije pružio mogućnost da se natječu. I najvažnije, europskim kupcima nije pružena mogućnost izbora", pojasnila je odluku Vestager. Najpopularnija internetska tražilica od 2008. je primjenjivala takvu praksu na način da su se konkurentske web stranice nalazile tek na 4. stranici pretrage. Time su bile izvan domašaja kupaca jer prva stranica privlači 95 posto klikova. Rezultat toga je skok prometa Googleove web trgovine za 45 posto. 

Rok od tri mjeseca
Europska komisija dala je Googleu rok od 90 dana da prestane s takvim praksama, a u roku dva mjeseca mora izvijestiti Bruxelles kako to namjerava učiniti. Ako se ogluši, bit će kažnjen s najviše pet posto prosječnog dnevnog prihoda koji ostvari u svijetu.

Odlukom Europske komisije završena je sedmogodišnja istraga, pa je njemački član Europskog parlamenta Markus Faber poručio kako očekuje da će Komisija ubrzo završiti i preostale dvije istrage. Podsjetimo, jedna se odnosi na AdSense usluge internetskog oglašavanja, a druga na korištenje sustava Android kod proizvođača mobitela. "U dinamičnoj digitalnoj ekonomiji duge istrage često znače da se narušavanje tržišne utakmice isplati i da prekršitelj uspijeva eliminirati konkurencije", istaknuo je Faber za Bloomberg. Dionice Googlea u utorak su na Njujorškoj burzi pale za 1,5 posto.  

Komentirajte prvi

New Report

Close