Kazna EK smanjila dobit Alphabeta na 3,2 mlrd USD

Autor: Poslovni dnevnik , 24. srpanj 2018. u 22:00
Alphabetovi prihodi rasli su 26%/REUTERS

Da nije bilo kazne Europske komisije, dobit bi iznosila čak 8,3 milijarde dolara, znatno više od 3,5 mlrd. lani.

Alphabet je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 32,7 milijardi dolara, odnosno 26 posto više nego godinu dana prije, što se ponajviše zahvaljuje rastu oglašavanja i jačanju 'cloud' poslovanja. 

Čista dobit te krovne kompanije Googlea iznosila je u drugom kvartalu 3,2 milijarde dolara, ako se uključi nedavna kazna Europske komisije od pet milijardi dolara zbog nezakonitih ograničenja na mobilnim uređajima s operativnim sustavom Android.

Isključujući tu kaznu, dobit Alphabeta iznosila bi 8,3 milijarde dolara,  znatno više u odnosu na 3,5 milijardi dolara, koliko je iznosila u drugom kvartalu prošle godine.

EK je zatražila od Alphabeta velike promjene na njegovoj Android platformi, koje bi mogle znatno utjecati na prihode tvrtke od pretraživanja.  U međuvremenu, nastavlja se snažan rast prihoda kompanije od oglašavanja, a oglasi na Googleu čini 86 posto ukupnih prihoda Alphabeta. 

Snažan rast gospodarstva potaknuo je kompanije da više troše na oglašavanje, a pritom se odmiču od oglašavanja putem tradicionalnih medija prema online i oglašavanju na društvenim mrežama. 

Google će u ovoj godini imati 37-postotni udio na tržištu digitalnog oglašavanja u SAD-u, što je, doduše, manje u odnosu na lanjskih 39 posto, ali i dalje najveći udio. Osim Googlea, koji obuhvaća internetsku tražilicu i YouTube, rast bilježe i ostali poslovni dijelovi Alphabeta u koje tvrtka puno investira, kao što su hardware i 'cloud' usluge.

Komentirajte prvi

New Report

Close