Kava ‘razbudila’ prodaju Nestléa

Autor: Poslovni dnevnik , 18. travanj 2019. u 21:59
Izvršni direktor Mark Schneider/REUTERS

Švicarski prehrambeni div objavio 4,3% veće prihode od 19,4 mlrd. eura.

Švicarski prehrambeni div Nestlé izvijestio je u četvrtak o većim prihodima u prvom tromjesečju zahvaljujući akvizicijama, uključujući pravo na prodaju Starbucksovih proizvoda u supermarketima diljem svijeta.

Unatoč stagnaciji osobne potrošnje u industrijaliziranim zemljama i usporavanju rasta na tržištima u nastajanju Nestléovi su prihodi u prvom tromjesečju porasli 4,3 posto, na 19,4 milijarde eura. Udio akvizicija u povećanju iznosi 1,2 postotna boda. Kompanija ipak nije bila posve imuna na slabiju osobnu potrošnju, koja se očitovala u slabijem povećanju cijena njezinih proizvoda u prva tri ovogodišnja mjeseca, za samo 1,2 posto.

Proteklih je godina kompanija bila pod snažnim pritiskom dioničara da poveća prodaju i profitabilnost, te je odlučila napraviti izmjene u portfelju s više od 2000 robnih marki. Prioritet u strategiji rasta ipak je kava.

Nestlé je vlasnik brenda kavenih kapsula Nespresso i instant kave Nescafe, a u kolovozu prošle godine kupio je za sedam milijardi dolara pravo na prodaju Starbucksove kave izvan kafića te tvrtke.

Grupa je posebno nastojala proširiti prisutnost svoje kave u SAD-u, gdje je kupila većinski udio u brandu Blue Bottle Coffee i brand Chameleon Cold Brew. Izvršni direktor Mark Schneider istaknuo je lansiranje novog asortimana od 24 vrhunska kofeinska proizvoda u Starbucksu u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Komentirajte prvi

New Report

Close