Katastrofa ‘tvrdog brexita’

Autor: Tomislav Pili , 18. studeni 2018. u 22:01
Premijerka Theresa May poručila je kako nema alternativnog plana za brexit, Foto: REUTERS

Njemačka industrijska komora upozorila na posljedice.

Britanski izlazak iz Europske unije bez “sporazuma o razvodu” imao bi katastrofalne posljedice za kompanije i radnike u Britaniji, ali i širom Europe, izjavio je subotu čelnik njemačke industrijske komore BDI. Dieter Kempf je u izjavi za njemačke medije naglasio kako bi “tvrdi brexit” posebice ugrozio automobilski, zrakoplovni, kemijski i farmaceutski sektor te proizvodnju električnih uređaja i strojeva.

Osim njih, posljedice takvog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva osjetio bi i bankovni i turistički sektor, smatra Kempf. “Tvrdi brexit bio bi katastrofalan”, ocijenio je čelnik BDI-a. Više od dvije godine nakon što su britanski birači na referendumu odlučili da zemlja treba napustiti EU, i dalje nije jasno kako, pod kojim uvjetima, pa čak i hoće li Velika Britanija izaći predviđenog 29. ožujka iduće godine. Dieter Kempf pozvao je stoga njemačke kompanije da se pripreme za mogućnost “tvrdog brexita”.

Britanska premijerka Theresa May poručila je u nedjelju da ne vidi nikakvu alternativu sporazumu o brexitu koji je predstavila prošlog tjedna, odbijajući mogućnost ponovnih pregovora o nacrtu sporazuma prije susreta sa čelnicima EU-a sljedećeg vikenda, što traže neki njezini ministri. “Nema alternativnog plana na stolu. Ne postoji drugačiji pristup kojim bi mogli postići sporazum s EU-om”, napisala je May u članku za The Sun on Sunday. “Ako zastupnici odbace sporazum, jednostavno će nas vratiti natrag na početak. To bi pojačalo podjele, nesigurnost i neuspjeh da se ispoštuje odluka Britanaca”, ustvrdila je May.

U subotu je ministrica i čelnica Donjeg doma parlamenta Andrea Leadsom izjavila BBC-u da podržava Theresu May, ali nije potpuno zadovoljna sa sporazumom. “Mislim da još uvijek postoji mogućnost za poboljšanje i nekih od mjera i nadam se da ću moći pomoći u tome”, rekla je Leadsom. Nezadovoljstvo sporazumom među konzervativcima dovelo je May na rub smjene. Špekulira se da bi premijerka već sutra mogla biti bivša.

Komentirajte prvi

New Report

Close