Katar izgubio i podršku velikih sponzora

Autor: Tomislav Pili , 09. lipanj 2014. u 22:00
Sony je okrenuo leđa Kataru, a sve je veća nervoza i u Fifi/EPA

Priopćenja ove tri kompanije izazvala su nervozu u Fifi jer one u sponzorskom budžetu te organizacije sudjeluju s više od 50 posto.

Kontroverze oko katarskog dobivanja Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine postaju sve ozbiljnije.

Tijekom vikenda tri najveća sponzora globalne nogometne smotre – Visa, Adidas i Sony – zatražili su od svjetske nogometne organizacije Fife da ispita navode o mitu koje je Katar dao da bi osvojio domaćinstvo.Priopćenja navedene trojke potaknulo je pisanje britanskog The Sunday Timesa koji se pozvao na tajne dokumente, a koji tvrde da je značajan utjecaj na izbor domaćina Mundijala 2022. imao bivši potpredsjednik Fife Mohammed bih Hammam, inače Kataranin. Hammam je snažno lobirao za Katar, a navodno je organizirao i tajni susret predstavnika katarske kraljevske obitelji i predstavnika Fife.

Nakon takvih napisa sponzori svoja priopćenja nisu intonirali nimalo diplomatski. Tako u Adidasovu pismu, između ostaloga, stoji kako negativan ton javne polemike oko Fifina izbora trenutno "nije dobar niti za nogomet, niti za Fifu i njezine partnere", prenosi Financial Times.Visa pak od Fife i njezina predsjednika Seppa Blattera očekuje "primjerene korake" dodavši kako su očekivanja ove kartičarske kompanije da "svi partneri održavaju stroge etičke standarde i posluju transparentno". Da sumnje u davanje mita budu primjereno istražene očekuje i japanski elektronički div Sony, jedan od najvećih sponzora i skorašnjeg SP-a u Brazilu.Priopćenja ove tri kompanije svakako su uzrokovala nervozu u Fifi jer je riječ o kompanijama koje sudjeluju s više od 50 posto u sponzorskom budžetu te organizacije.

Da nevolja za marketinški odjel Fife bude još veća, zabrinutost je izrazio još jedan ključan sponzor, Coca-Cola. Prema mišljenju Michaela Paynea, marketinškog direktora Međunarodnog olimpijskog odbora tijekom održavanja zimskih Olimpijskih igara u Salt Lake Cityu koje je također obilježio korupcijski skandal, kontroverze oko katarskog domaćinstva ušle su u novu fazu."Jasno je dosegnuta potpuno nova razina zabrinutosti jer su sponzori Svjetskog prvenstva do sada uvijek bili pasivni ili vrlo diskretni prema Fifinoj politici", naglašava Payne. U svakom slučaju, Fifa neće imati izbora već će se morati ozbiljno uhvatiti ukoštac s optužbama jer njezini sponzori rijetko istupaju na ovakav način. I to u sam osvit ovogodišnjeg SP-a.

Ma kakav sport

Fifa govori samo jezik novca

Damian Collins, zastupnik konzervativaca u britanskom parlamentu i veliki zagovornik reforme Fife, izjavio je kako je napis u Sunday Timesu o ulozi Fifina potpredsjednika Mohammeda bin Hammama pokazao blisku vezu s katarskim dobivanjem domaćinstva Svjetskog prvenstva u nogometu. Collins je pozvao i ostale ključne sponzore, poput Hyundaia i aviokompanije Emirates, da zatraže istragu. "Jedini jezik koji Fifa razumije je novac", istaknuo je Collins za Financial Times.

Komentirajte prvi

New Report

Close