Katalonski patrioti opsjedaju banke

Autor: Poslovni.hr , 22. listopad 2017. u 21:59
Foto: Reuters

Bankari se povlače iz regije.

Pristaše katalonske neovisnosti masovno su se u petak odazvali pozivu dviju udruga i pohrlili podizati svoj novac iz vodećih banaka u zemlji, prosvjedujući na taj način zbog prijetnje središnjih vlasti da će suspendirati autonomiju najbogatije španjolske regije.

Katalonska nacionalna skupština (ANC), stranka u katalonskom parlamentu koja zagovara odcjepljenje od Španjolske, i udruga civilnog društva Omnium Cultural, pozvale su pristaše neovisnosti da u petak između osam i devet sati ujutro pohrle u pet najvećih banaka i podignu određenu svotu novca, bilo znakovitu ili tek simboličnu. Neki su podizali točno 155 eura u znak prosvjeda protiv prijetnje Madrida da će aktivirati do sada nikada korišten članak španjolskog ustava o suspenziji autonomije.

Sudionici također prosvjeduju i protiv zatvaranja čelnika ta dva pokreta: Jordia Sancheza (ANC) i Jordia Cuixarta (Omnium), te odluke više tvrtki da napuste Kataloniju i premjeste sjedišta u Madrid, uključujući i dvije velike katalonske banke, CaixaBank i Banco de Sabadell.     

Komentirajte prvi

New Report

Close