Katalonska vlada obnavlja bob stazu na Trebeviću

Autor: Saša Paparella , 25. srpanj 2019. u 22:00
Sarajevska bob staza/Armin Durgut/PIXSELL

Želja Vlade Kantona Sarajevo i gradske uprave tog grada da vratiti nekadašnji sjaj stazi na Trebeviću uskoro bi mogla biti realizirana uz stranu pomoć.

Kantonalno Javno Poduzeće ZOI'84 OCS, na čelu s direktorom Kenanom Magodom, održalo sastanak sa Senadom Omanovićem, selektorom sanjkaške reprezentacije BiH, predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo i Zavoda za razvoj i planiranje Kantona Sarajevo, te s predstavnikom Vlade Katalonije za jugoistočnu Europu Ericom Hauckom, čiji je ured smješten u Zagrebu.

ZOI'84, kao pravni nasljednik bob staze na Trebeviću, uz pomoć Vlade Kantona Sarajevo, upušta se u nove projekte. Zainteresiranost Vlade Katalonije za sudjelovanje potvrda je da se radi o veoma značajnom projektu. Volja sadašnje Vlade Kantona Sarajevo i Gradske uprave grada Sarajeva je da se vrati nekadašnji sjaj bob staze na Trebeviću i uskoro bi mogla biti realizirana.  Na sastanku se razgovaralo o potrebnoj dokumentaciji i fazama projekta.

"Ovo je jedinstvena bob staza u svijetu. Jedino je u Sarajevu staza nadomak grada s prelijepim pogledom, a interes za projektom obnove pokazao se ne samo u BiH, već i u svijetu, pa tako i u Kataloniji. Mi smo spremni da uz Vladu Kantona Sarajevo završimo sve ključne projekte, koji su u vlasništvu ZOI'84, a od direktnog interesa građanima Sarajeva", istakao je Kenan Magoda, direktor tvrtke ZOI '84..

Katalonski izaslanik Hauck je dodao kako je oduvijek želio pomoći obnovu legendarne bob staze iznad Sarajeva, no tek je sada prepoznao kvalitetan kadar  koji bi to mogao realizirati.  Za Haucka je dolazak u Sarajevo vrlo emotivan – on je 1992. kao 24-godišnji novinar izvještavao iz opkoljenog Sarajeva, a njegov fotoreporter Jordi Pujol Puente tada je poginuo tijekom srpskog napada. Hauck je od 1995. do 1999. bio direktor međunarodne suradnje gradske vlasti Barcelone u Sarajevu.

Sada u Zagrebu vodi predstavništvo, svojevrsno veleposlanstvo Katalonije. Takvih je predstavništava  bilo otvoreno 13, no sva su zatvorena 2017., nakon što je španjolska vlada preuzela izravno upravljanje nad tom autonomnom pokrajinom, čime je zaustavljen dotok novca. Predstavništva su ponovno otvorena 2018., nakon novog uspjeha nacionalista na izborima.  Zagrebačko predstavništvo pokriva Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo, Albaniju, Bugarsku i Grčku.   

Komentirajte prvi

New Report

Close