Konzorcij ipak počinje gradnju stanova za 500 eura po kvadratu

Autor: Poslovni dnevnik , 17. kolovoz 2017. u 14:24
Građevinski stručnjaci tvrde da se u Srbiji ne mogu izgraditi tako jeftini stanovi kakve najavljuju Karići

Do kraja godine počet će podizanje stambeno-poslovnog prostora Tesla grad u Makiškom polju u Beogradu.

Izgradnja stambeno-poslovnog prostora Tesla grad na Makiškom polju u Beogradu počet će do kraja ove godine, najavio je konzorcij privatnih građevinskih kompanija kojeg su osnovali Udruženje industrijalaca i poduzetnika Srbije i BK Grupa obitelji Karić, čiji je najistaknutiji član Bogoljub Karić.

Predviđena je izgradnja oko dva milijuna četvornih metara prostora, a svi radovi bi trebali biti završeni do 2030. godine. Konzorcij navodi da je prikupljanje nužne dokumentacije i dozvola za početak radova od gradskih i državnih vlasti pri kraju. Prema procjenama, cijena četvornog metra prostora u Tesla gradu iznosit će do 500 eura. U izgradnji tog kompleksa, kako je najavljeno, bit će angažirano oko 43.000 radnika, a očekuje se da će se u sadržajima koje će pružati moći zaposliti oko 18.000 ljudi. Za promet unutar ovog suvremenog 'grada u gradu' projektom je predviđen i monorail ili tihi metro na električni pogon podignut iznad zemlje.  

 

2 milijuna

kvadrata stambenog prostora bit će u Tesla gradu

"Sam Tesla grad bio bi povezan sa središtem Beograda novim bulevarom i metroom, koji bi povezao Makiško polje i Mirijevo", navodi konzorcij srpskih građevinskih kompanija. Tako plan Bogoljuba Karića o jeftinim i svima dostupnim stanovima u Srbiji ipak dobiva početne obrise, unatoč sumnjama brojnih stručnjaka. Tako je direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan izjavio da u drugoj i trećoj beogradskoj zoni nije moguće provesti isplativ projekat po cijeni od 500 eura za kvadrat koji bi banka financirala.

"U posljednjih pet godina smo napravili više od pola milijuna kvadrata u Beogradu i prodali 5000 stanova.  Na temelju naše analize, iz iskustva na 15 lokacija u Beogradu, proizvodna cijena neto četvornog metra ne može biti ispod 1000 eura.  Mi poslujemo na srpskom tržištu, po srpskim propisima, s domaćim materijalima i izvođačima. Karić vjerovatno ima nekog asa u rukavu", rekao je Šurlan. 

Komentirajte prvi

New Report

Close