Kanađani ove godine u Boru otvaraju rudnik bakra i zlata

Autor: Poslovni dnevnik , 28. veljača 2017. u 14:20
Kanadski Nevsun želi da rudnik postane potpuno operativan 2011. godine/J. G./PIXSELL

Vrijednost najbogatijeg ležišta na svijetu procjenjuje se na čak sedam milijardi dolara.

Kanadska kompanija Nevsun počet će do kraja godine pripreme za otvaranje rudnika bakra i zlata u području Čukaru peki, kod Bora, kojeg se smatra potencijalno najbogatijim nalazištem tih metala na svijetu, javljaju Večernje novosti.

"Očekujemo da će uskoro biti okončana studija izvodljivosti, a u posljednjem tromjesečju 2017. godine, krećemo u pripreme za otvaranje rudnika, koji bi se eksploatirao podzemnim putem", rekao je Cliff Davis, predsjednik Nevsuna, dadajući kako je cilj kompanije da brzo razvije taj rudokop, koji bi trebao u potpunosti postati operativan 2021. godine.

Prema preliminarnoj ekonomskoj studiji, vrijednost ležišta kod Bora procenjuje se na sedam milijardi dolara, dok bi troškovi otvaranja rudnika, udaljenog od Bora sedam kilometara, trebali iznositi do 500 milijuna dolara od eksploatacije rudnika država bi ubirala pet posto neto prihoda takse za korištenje mineralnih sirovina, kao i dodatnih 15 posto za porez.  Nevsun je nedavno od vlade Makedonije dobio dvije koncesije za istraživanje potencijalnih ležišta bakra i zlata u okolini Gevgelija. Međutim, mještani koji su protiv otvaranja rudnika osnovali su udrugu "Spas za Gevgeliju" i najavili prosvjede. 

Komentirajte prvi

New Report

Close