Kamaraš Željezaru Smederevo bacio u dug od 150 mil. €

Autor: Poslovni dnevnik , 28. lipanj 2016. u 22:00
Skupština Željezare raskinula je ugovor sa slovačkim poduzetnikom Peterom Kamarašom

Vučić je doveo nizozemsku kompaniju da sredi stanje u najvećoj srpskoj čeličani, što se unatoč obećanjima nije dogodilo.

Nakon što je vodstvo Željezare Smederevo raskinula ugovor s nizozemskom kompanijom HPK Engineering, na čijem čelu su bivši izvršni direktor američkog US Steela John Goodish i slovački poduzetnik Peter Kamaraš, i dalje se ne znaju detalji ugovora koji je potpisan prije više od godinu dana.  

Umjesto dobiti, taj menadžment je najveću čeličanu u Srbiji ostavio u dugu od 150 milijuna eura, koji će, kako upozoravaju ekonomisti, pasti na teret građana Srbije. Ta dvojica poduzetnika u Željezaru Smederevo došli su s obećanjima i porukom da će unaprijediti proizvodnju, no godinu kasnije Skupština Željezare raskida ugovor, uz obrazloženje da strani menadžment ipak nije ispunio očekivanja. "Skupština Željezare Smederevo donijela je jednoglasnu odluku o raskidu ugovora o upravljanju, koji je s kompanijom HPK Engineering i HPK Management potpisan 21. ožujka prošle godine, zbog neispunjavanja i povreda ugovornih obveza od strane druge ugovorne strane", navedeno je u obrazloženju.

Minus na računu smederevske Željezare na kraju prošle godine je 40 posto veći od gubitka godinu ranije. No, Goodisha i Kamaraša premijer Srbije Aleksandar Vučić je prilikom potpisivanja ugovora nazvao "svjetskim šampionima", koji će Željezaru podići na noge. Danas za njihov neuspjeh ima razumijevanja. "Ne mogu da ispune ugovor po onakvim cijenama, kako da ga ispune? Odgovarat će, ako ima uvjeta za odgovaranje", kaže Vučić. Odredbe ugovora za javnost su ostale tajna.

Uvid u taj dokument nije dobio ni povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić. Dakle, nije poznato pod kojim uvjetima je strani menadžment angažiran, niti jesu li i na koji način odgovorni za neispunjavanje ugovora.  Ekonomisti kažu da je najveći problem to što će dugovi pasti na teret građana. Kineska kompanija Hebei Iron and Steel već sljedećeg mjeseca preuzima Željezaru. "Ono što mene posebno brine jeste pitanje tko će nadoknaditi taj gubitak. Sigurno je jedan dio dogovora s kineskom kompanijom da se taj dio očisti od dugova. Dakle, sve će to pasti na naša pleća", upozorava ekonomista Mahmut Bušatlija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close