Kalifornija odustaje od privatnih zatvora

Autor: Tomislav Pili , 10. listopad 2019. u 22:00
Kompanije će izgubiti ugovore u iduće četiri godine/REUTERS

Izvješće iz 2016. zaključilo da privatni zatvori troše manje na osoblje i čuvare i manje su sigurni od državnih.

Američka savezna država s najvećim zatvorskim sustavom u SAD-u napustit će ideju javno-privatnog partnerstva u zatvorskom sustavu zbog prilično loših rezultata takvog modela.

Prema navodima Reutersa, kalifornijski guverner Gavin Newsom uskoro će potpisati zakon koji će zabraniti privatnim kompanijama upravljanje zatvorima te centrima za zadržavanje imigranata. Zagovornici nove regulative ističu kako će se time završiti kratki, ali neuspješni eksperiment ulaska privatnih tvrtki u zatvorski sustav. Naime, slanjem zatvorenika u privatne zatvore država je smatrala da će riješiti problem prenapučenosti državnih kaznionica.

No, protivnici privatnih zatvora ističu i kako su te kompanije, pokretane motivom maksimaliziranja dobiti za svoje dioničare i vlasnike, štedile na primjerenom nadzoru zatvorenika i njihovoj rehabilitaciji, ali i pridonijele sve većem broju osuđenika s obzirom da je državi postalo vrlo jeftino zatvarati prekršitelje zakona umjesto, primjerice, izricati uvjetne kazne. Izvješće ministarstva pravosuđa iz 2016. godine zaključilo je da privatni zatvori troše manje na osoblje i čuvare i manje su sigurni od državnih zatvora.

Dvije vodeće kompanije iz tog sektora, GEO Group iz Floride te CoreCivic iz države Tennessee u obranu svog poslovnog modela tvrde kako pružaju ključnu uslugu u vremenima kada kalifornijski zatvori imaju daleko više zatvorenika od svojih kapaciteta. "U 10 godina pružamo siguran i pouzdan smještaj i program rehabilitacije zatvorenicima koji su se suočili s ektremnom prenapučenošću", izjavila je glasnogovornica CoreCivica Amanda Gilchrist.

Iz GEO Groupa su pak poručili kako zakon radi protiv cilja države da se smanji broj zatvorenika koji su nakon odluženja kazne opet prekršili zakon. U zakonu stoji odredba da preostala tri kalifronijska privatna zatvora u kojima kaznu služi oko 1400 zatvorenika prestanu s radom u sljedeće četiri godine, kako će im isticati ugovori s ministarstvom pravosuđa. Centri za zadržavanje imigranata u kojima je sada 4000 ljudi prestat će s radom još ranije, tijekom 2020. godine.

Kara Gotsch, direktorica skupine Sentencing Project koja se zalaže za reformu kaznenog zakona, ističe kako je nekoliko država, poput New Yorka, Illinoisa i Nevade, već ranije zabranilo privatne zatvore. Osim toga, polovica američkih saveznih država nema takvih institucija. Inače, broj zatvorenika u kalifornijskim privatnim zatvorima ustvari je vrlo mali u odnosu na ukupnu kažnjeničku populaciju od 126.000 ljudi. Za usporedbu, u Teksasu koji je prvi dopustio privatne zatvore još 1985. godine nalazio se 2017. daleko veći broj zatvorenika u privatnim kaznionicama, čak 13.000 ili gotovo osam posto ukupne zatvoreničke populacije, ističe Gotsch.

Komentirajte prvi

New Report

Close