Kako spriječiti nedozvoljeno brzu i pijanu vožnju: Uskoro slijedi ugradnja novih uređaja

Autor: Poslovni.hr , 27. ožujak 2019. u 13:35
Foto: Getty Images

Europska unija je uvjetno poduprijela plan da se u svaki automobil, od 2022. godine, ugrađuje uređaj koji će automatski zaustavljati vozače u kršenju ograničenja brzine.

EU je odobrila nacrt zakona koji zahtijeva da svaki novi automobil ima softver koji usporava vozilo kada vozači ubrzavaju više od dozvoljenog.

Zakonodavci EU složili su se s prijedlogom ovoga tjedna, no kako bi zakonodavno zaživio treba biti izglasan u parlamentu, prenio je Business Insider.

Moći će se premostiti

Svaki automobil, kombi, kamion i autobus trebao bi biti opremljen značajkom pod nazivom "Inteligentna pomoć za brzinu" koja je osmišljena kako bi ih usporila ako idu prebrzo.

Softver koristi kombinaciju GPS-a, kamera za prepoznavanje znakova i naprednog softvera za mapiranje kako bi odredio lokaciju vozila i lokalno ograničenje brzine. Ako vozilo ide prebrzo, automatski će ga usporiti.

Vozači će ipak moći nadjačati softver: potiskivanje papučice gasa će zaobići značajku, što znači da će vozači još uvijek moći ignorirati ograničenje brzine.

Planove koje je Europska komisija iznijela u svibnju 2018. potpisali su političari iz zemalja EU-a u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji ovaj tjedan.

Sporazum je, međutim, privremen i još uvijek podložan formalnom glasovanju u Europskom parlamentu i odobrenju država članica EU.

Velika Britanija će možda napustiti Europsku uniju do trenutka stupanja zakona na snagu, no britanska Agencija za izdavanje certifikata za vozila priopćila je kako će podržavati EU standarde sigurnosti automobila, tako da će i ona vjerojatno usvojiti spomenute prijedloge.

Dodatni sigurnosni softveri i uređaji

U prijedlogu EU-a postoji još nekoliko novih sigurnosnih značajki.

Vozila će također imati "Automated Emergency Braking" (automatsko hitno kočenje)  – značajku koja će otkrivati pješake i bicikliste te sukladno tome kočiti.

Novi zakon također će otežati vožnju pod utjecajem alkohola.

Zakonom će se propisati ugradnja uređaja za otkrivanje alkohola u dahu vozača, koji će držati vozilo zaključanim sve dok vozač ne testira svoj dah.

U predložene izmjene uključene su i novi "Elektronski snimači podataka" koji spremaju podatke o automobilu u trenucima prije sudara. EU se nada da će to olakšati spoznaju o najčešćim uzrocima nesreća.

Komentirajte prvi

New Report

Close