Kako zagađenje stvara nove vrste “neprirodnih” stijena?

Autor: Croenergo.eu , 28. lipanj 2014. u 12:33
Slika je pruzeta s portala croenergo.eu

Kanadski znanstvenici su nedavno objavili kako su otkrili novi tip stijene koja je napravljena od ostataka rastopljenog plastičnog otpada i krhotina iz oceana.

Autor/Fotografija: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / Patricia Corcoran

Kanadski znanstvenici su nedavno objavili kako su otkrili novi tip stijene koja je napravljena od ostataka rastopljenog plastičnog otpada i krhotina iz oceana. Prema navodima znanstvenika sa Sveučilišta Western Ontario novi materijal nastaje kada se rastopljeni plastični otpad na plažama miješa sa sedimentom, fragmentima lave i ogranskim otpadom. Gotovo neuništive stijene mogle bi postati novi geološki materijal koji će nas vječno podsjećati na negativan utjecaj čovječanstva na okoliš.

Novi materijal do sada je otkriven na samo jednom mjestu na Zemlji, a to je plaža Kamilo Beach na Havajima koja je i otprije poznata kao jedna od najzagađenijih plaža na svijetu. Nove stijene pronađene se u dva oblika: kao dijelovi većih stijena ili kao manji rasuti komadići stijena. Kamene strukture sastavljene su od školjaka, koralja, bazalta, drvenih ostataka i pijeska koji je slijepljen s rastopljenom plastikom.

Oceanograf Charles Moore otkrio je novi materijal, no u prvom trenutku je pomislio kako se radi o plastici koju je rastopila lava i tako stvorila novu vrstu materijala. No, znanstvenici su istaknuli kako lava nije tekla na ovom području već dugo vrijeme te kako se radi o slučaju za koji je zaslužan isključivo ljudski otpad. Discovery News javlja kako su stijene vjerojatno nastale slučajnim paljenjem plastike na plaži te vjeruju kako slične formacije postoje diljem svijeta. 

Izvorni tekst pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close