Kako se dobit Telekoma Slovenije lani strmoglavila za 72 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 09. travanj 2018. u 14:00
Telekom ima puno problema sa svojim tvrtkama Antenna TV SL, TSmedia i Ipko/FOTOLIA

Za rezervaciju zbog mogućnosti gubljenja tužbi izdvojeno 30,2 mil. eura, a pali su i prihodi od roaminga.

Telekom Slovenije ostvario je prošle godine neto dobit od 11,2 milijuna eura, što je za 72 posto manje nego godinu ranije. Dobit je smanjena najviše zbog toga što je krajem prošle godine za rezervaciju izdvojeno 30,2 milijuna eura za moguće izgubljene tužbe i troškove restrukturiranja, piše Delo. No i uz izuzetak jednokratnih događaja, neto dobit grupe prošle je godine bila gotovo prepolovljena, a slabosti tvrtke pokazale su se u posljednjem tromjesečju.

U posljednja tri mjeseca Telekom Grupa je ostvarila 174,1 milijuna eura prihoda od prodaje, što je tri posto manje nego u istom razdoblju 2016. godine. Matično društvo Telekom Slovenije pretrpjelo je pad prihoda koji su za gotovo pet posto manji nego godinu dana ranije. Uzrok je jedinstveno europsko telekomunikacijsko tržište, zbog čega korisnici manje plaćaju za roaming. Uz isključenje učinka tih odredbi kvartalne zarade bila je više od 40 posto niže nego u četvrtom tromjesečju 2016. Prihodi od prodaje prošle godine povećani su za dva posto, na 716 milijuna eura.

Planet TV – rupa bez dna
Telekom ima puno problema s tri svoje tvrtke, Antenna TV SL, TSmedia in kosovski Ipko neometano posluju jer za njih jamči Telekom Slovenije. Najveći problem je Antenna TV, koju Telekom, prema poslovnim izvješćima, od lani konsolidira. Tvrtka proizvodi programe Planet, a Telekom je vlasnik dvije trećine i dogovara se s manjinskim vlasnikom oko otkupa ostatka.

Prošle godine Antenna TV SL ostvarila je gubitak od 6,4 milijuna eura, a Telekom je izvršio procjenu tvrtke i odredio vrijednost investicije na nulu. Međutim, procjena pokazuje da Telekom treba platiti 6,7 milijuna eura za svoj udio, ali bi tvrtka i dalje bila bezvrijedna. Telekom također daje tvrtki gotovo 10 milijuna eura, zbog čega je oslabljena matična kompanija. Iznos kredita odobrenih ovom poduzeću prošle je godine porastao za tri milijuna eura.

TSmedia, koja upravlja portalom Siol, prošle je godine zabilježila gubitak od 768.000 eura. Telekom je prošle godine tvrtku dokapitalizirao s 3,6 milijuna eura, unatoč tome TSmedia je krajem godine imala 67.000 eura negativnog kapitala. Prošle je godine Ipko, najveća investicija Telekoma Slovenije u inozemstvu, stvorio neto gubitak od 3 milijuna eura. Ipko je krajem prošle godine imao sedam milijuna eura negativnog kapitala. Sudeći prema godišnjem izvješću, Ipko ima niz problema na Kosovu s nelojalnom konkurencijom, a Telekom ga je dokapitalizirao s 15 milijuna eura. 

Vjerojatna nagodba
Iako se vrijednost tužbenih zahtjeva smanjila u Sloveniji, porasla je u inozemstvu. Ukupna vrijednost tužbi na kraju godine iznosila je 268 milijuna eura, a većinu, gotovo 130 milijuna eura, od Telekoma Slovenije zahtijeva T2. Druga najveća tužba protiv Telekoma Slovenije je u BiH, gdje ga M:tel tuži za 50 milijuna eura. Telekom je pripremio 34 milijuna eura za vjerojatne obveze iz tužbi, što je 14,1 milijun eura više nego 2016. Prošle je godine iznos tužbenih zahtjeva od matičnog društva pao nakon što je postiguta nagodba s Telemachom, a na sličan način mogao bi završiti spor s T2.

"Nagodbe mora biti, imamo svoje procjene štete koju je T2 pretrpio zbog Telekomove zlouporabe tržišne pozicije, a riječ je o iznosu od gotovo 130 milijuna eura", rekao je odvjetnik T2 Miro Senica na istražnom ročištu. U tom sporu sučeljena su dva među najpoznatijim slovenskim odvjetnicima, jer nacionalni telekomunikacijski operater zastupa Stojan Zdolšek.  Prošlog tjedna Telekom Slovenije nije želio komentirati neslužbene informacije da je sada spreman za izvanparničnu nagodbu s T2. Koliko će iznositi naknada koju će T2 dobiti ovisit će o novoj studiji štete koju će pretrpjeti T2 i koja se, prema informacijama Dela, priprema u Telekomu. Moguće da taj iznos neće biti objavljen, kao što Telekom nije otkrio ni vrijednost nagodbe s Telemachom. 

Dioničari mogu biti zadovoljni

Kada dobit pada, a dividenda raste
Unatoč padu dobiti, Telekom će predložiti dioničarima (najveći je država) na Glavnoj skupštini dividendu od 6,3 eura po dionici, tako da će za dividende biti isplaćen 41 milijun eura. Prošle godine, kada je neto dobit Telekoma iznosila 39,9 milijuna eura, tvrtka je isplaćivala dividendu po dionici od 5 eura. Prema cijeni dionice u petak, predložena dividenda daje prinos od 7,6%, a veći je samo u Triglav Osiguranju.

Komentirajte prvi

New Report

Close